spot_img

Do tega trenutka le malo odločitev za oddajo stanovanja državi

V zadnjem tednu

Stanovanjski sklad RS se je v okviru javnega najema stanovanj, pri katerem na trgu najema stanovanja in jih oddaja v podnajem upravičencem za neprofitno najemnino, doslej dogovoril za šest stanovanj. Sklad predlaga spremembo pogojev, resorno ministrstvo za jesen napoveduje sestanek s skladom in nato po potrebi zakonske spremembe.

Po šestih mesecih dogovor o šestih stanovanjih

Sklad je skladno z lansko novelo stanovanjskega zakona javni najem stanovanj začel izvajati z letošnjim letom, razpis je odprt od začetka februarja do konca leta. Kot so STA minuli teden povedali na skladu, se je doslej odzvalo 29 ponudnikov, od tega 27 fizičnih oseb ter občina, ki je ponudila dve stanovanji.

Od tega je bilo minuli četrtek pet ponudnikov v fazi oddajanja ponudbe, dve ponudbi sta bili popolni, šest ponudb je bilo sprejetih, od tega so trije ponudniki že podpisali najemno pogodbo, ostali trije pa so v fazi podpisovanja najemne pogodbe. Dogovorjen je torej najem za šest stanovanj.

“Z ostalimi ponudniki nismo uspeli skleniti najemne pogodbe, saj ni prišlo do uskladitve pričakovanj lastnikov in sklada, potem ko so ponudniki prejeli izračun ponujene najemnine po izdelanem točkovalnem zapisniku in zakonodaji. Tri ponudbe so bile zavržene, ker niso bilo popolne in jih ponudniki v določenem roku niso dopolnili,” so povedali na skladu.

Ponudbe so prejeli iz celotne Slovenije, med drugimi iz Maribora, Ljubljane, Krškega, Nove Gorice, Ankarana, Žalca, Murske Sobote, Črne na Koroškem, Litije in Novega mesta.

Najemnina do 1,3-kratnika neprofitne najemnine

Višina najemnine, po kateri je sklad pripravljen najeti stanovanje za podnajem, se določi glede na merila za ugotavljanje vrednosti stanovanj in stanovanjskih stavb na podlagi točkovalnega zapisnika, ki ga pripravi za to strokovno usposobljena oseba po izvedenem ogledu stanovanja, pojasnjujejo na skladu.

Višina najemnine je odvisna od več dejavnikov, kot so izmerjena kvadratura, starost konstrukcije in njene obnove ter opremljenost. Zakon določa, da višina najemnine ne more biti višja od 1,3-kratnika neprofitne najemnine za to stanovanje.

Sklad si je v javnem razpisu zbiranja ponudb zastavil cilj pridobiti 200 stanovanj po različnih statističnih regijah. “Želimo si več ponudb, zato bomo seznanjanju javnosti s tem produktom in možnostjo v prihodnje namenili še dodatno pozornost. Upamo, da se zakonodajna ureditev in okoliščine za izvajanja ukrepa v prihodnosti izboljšajo,” pravijo.

Ministrstvo: Zakonske spremembe, če se bo izkazala potreba za to

Na ministrstvu za okolje in prostor pravijo, da je v gradivu novele stanovanjskega zakona in uredbe o izvajanju javnega najema stanovanj za prvo leto delovanja javne najemne službe predviden najem do 100 stanovanj.

“Vmesni podatki sklada kažejo, da bo realizacija v prvem letu delovanja nižja, podrobnejša analiza in ocena delovanja javne najemne službe pa bo opravljena na podlagi letnega poročila sklada za leto 2022,” so zapisali na okoljskem ministrstvu.

Dodali so, da je po podatkih sklada odziv interesentov zadovoljiv, da pa je delež interesentov, ki se dejansko odločijo za sklenitev najemne pogodbe, sorazmerno nizek. Prvi razlog je po navedbah ministrstva nepopolna prijavna dokumentacija.

Ministrstvo jeseni načrtuje koordinacijo s skladom, kjer bi na osnovi dotedanjih izkušenj poiskali rešitve ter izboljšali razmerje med izkazanim interesom lastnikov in nato sklenjenimi najemnimi pogodbam.

“Če bi se izkazala potreba po zakonodajnih spremembah, bo ministrstvo pristopilo k njihovi pripravi,” so napovedali.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Dizelsko gorivo in kurilno olje 8 centov cenejša

Najvišji dovoljeni drobnoprodajni ceni dizla in 95-oktanskega neosvinčenega motornega bencina (NMB-95) izven avtocestnega križa bosta v naslednjem 14-dnevnem obdobju,...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel