Do 16. ure na parlamentarnih volitvah rekordna volilna udeležba

Ob 7. uri se je po državi odprlo okrog 3000 volišč za državnozborske volitve. Volivci svoj glas lahko oddajo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.
Kakšna je bila volja volivcev, bo znano zvečer, ko bodo predvidoma jasni obrisi nove sestave državnega zbora.

Do 19. ure bo odprtih 2995 rednih volišč ter 88 volišč za glasovanje zunaj kraja stalnega prebivališča. Glasovanje bo potekalo tudi na 30 diplomatsko-konzularnih predstavništvih v tujini.

Kje so razlogi za rekordno visoko volilno udeležbo?

Do 11. ure je na volitvah v državni zbor glasovalo 356.976 volivk in volivcev oziroma 21,05 odstotka vseh volilnih upravičencev, je v izjavi za medije povedal direktor službe Državne volilne komisije (DVK) Dušan Vučko. Najvišja volilna udeležba je bila v volilni enoti Kranj, 22,87-odstotna, najnižja pa v volilni enoti Maribor, 19,86-odstotna.

Na državnozborskih volitvah leta 2018 je do 11. ure glasovalo 17,27 odstotka vseh volilnih upravičencev, končna volilna udeležba pa je tedaj bila 52,64-odstotna, je spomnil Vučko. Zato po njegovih besedah lahko pričakujemo višjo volilno udeležbo kot pred štirimi leti. Glede na to, da je pričakovati višjo volilno udeležbo kot na zadnjih volitvah, bi se lahko objava rezultatov nekoliko zamaknila, je dodal Vučko.

Na predčasnih volitvah se je glasovanja udeležilo 130.151 oz. 7,67 odstotka volivcev. Gre za najvišjo udeležbo na predčasnem glasovanju na vseh volitvah in referendumih doslej. Danes ima 1.695.766 volilnih upravičencev priložnost, da izberejo novo 90-člansko sestavo državnega zbora za prihodnji štiriletni mandat. Izbirali bodo med 1476 kandidati, ki se za poslansko funkcijo potegujejo na 20 kandidatnih listah.

Kaj so dejali prvaki strank ob volitvah?

Predsednik SDS in premier Janez Janša je danes po oddaji glasu za državnozborske volitve v Šentilju pri Velenju v izjavi za medije povedal, da pričakuje dober volilni izid. Ko gre za demokratične volitve in ko ljudje lahko svobodno izrazijo svojo voljo, je vsak rezultat dober, je dejal Janša in dodal, da pričakuje visoko volilno udeležbo. Ocenil je, da je danes pomemben dan, saj te volitve odločajo o tem, kako se bo Slovenija razvijala ne samo naslednja štiri leta, ampak v naslednjem desetletju, kajti veliko projektov je zastavljenih in bilo bi škoda, da se prekinejo.

Predsednik Gibanja Svoboda dr. Robert Golob je zaradi bolezni svoj glas na parlamentarnih volitvah oddal po pošti. Predsednik LMŠ Marjan Šarec, ki je svoj glas na današnjih volitvah v DZ oddal v Šmarci pri Kamniku, je na volišče prišel s soprogo in dobro razpoložen. Kot je dejal novinarjem, se počuti “nedeljsko”.

Predsednica SD Tanja Fajon, ki je svoj glas oddala na volišču na Osnovni šoli Zadobrova, je na volišče prišla dobro razpoložena. “Krasno je videti toliko ljudi, ki prihajajo na volišče,” je poudarila. Predsednica SD verjame, da se bo danes na volišča odpravilo veliko ljudi in da bo volilna udeležba ob koncu dneva izjemna. “Kar pomeni, da vsi upamo na nov začetek,” je poudarila.

Tonin: Na praznik demokracije imamo možnost izraziti voljo o tem, kakšne prihodnosti si želimo

Prišel je dan D, praznik demokracije, ko imamo možnost, da izrazimo svojo voljo o tem, kakšne prihodnosti si želimo, je predsednik NSi in minister za obrambo Matej Tonin dejal po oddaji glasu na volitvah v DZ na volišču na Lazah v Tuhinju.

Predsednica SAB Alenka Bratušek je svoj glas na državnozborskih volitvah oddala danes dopoldan v spremstvu družine na volišču v Stražišču. Ob tem je izrazila veliko veselje, da je na volišču več ljudi, kot jih je kadarkoli videla na njem. O tem, kako bo preživela volilno nedeljo, je povedala, da bo po glasovanju odšla na kosilo k tašči.

Koordinator Levice Luka Mesec je svoj glas na državnozborskih volitvah oddal na ljubljanskem volišču v Osnovni šoli Vodmat. Ob tem je v izjavi za medije izpostavil pomen tokratnih volitev, na katerih po njegovih besedah “odločamo o tem, kako bo Slovenija zgledala leta 2030”. Zato je glas volivk in volivcev morda najpomembnejši po letu 1991. Obenem je koordinator Levice vse sodržavljanke in sodržavljane pozval, naj gredo volit. Mesec sicer ni želel govoriti o volilnih pričakovanjih.Mislim, da so vse strani mobilizirane, zmagala bo pa tista, ki bo uspela na volišča spraviti največ volivcev,” je dodal.

- Oglas - spot_img

Napiši komnetar

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:29

Zadnji krog jesenskega dela lige

NK Maribor v nedeljo čaka še zadnji krog jesenskega dela prvenstva. Tekmec bo osmo-uvrščena ekipa Prve lige Telemach Gorica. Ena izmed pomembnejših sprememb v poteku...

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content