Čarobni Maribor; Priključi se z dobro energijo

Medtem ko je bilo decembrsko dogajanje v prejšnjih dveh letih zaradi ukrepov za preprečevanje širjenja koronavirusa okrnjeno, bo letošnji praznični program po besedah direktorja zavoda za turizem Jureta Struca “živ kot je bil prej, morda celo bolj”.

Mesto že opremljajo s praznično okrasitvijo, ki sledi pred leti zastavljeni tematiki čarobnih niti. Stara svetila postopno zamenjujejo z novimi, varčnejšimi, letos pa jih bodo zaradi varčevanja z energijo ugašali ob 23. uri, proti koncu meseca nekoliko kasneje. Prav tako so se odpovedali okraskom na drogovih ulične razsvetljave, saj teh ne morejo ločeno ugašati, bodo pa gorele luči na griču Piramida, je na današnji novinarski konferenci povedala Neva Pipan iz kabineta župana.

Na tržnici se bo po besedah Nataše Matijevič iz Mestnih nepremičnin ponovno izvajala akcija Vrečka Srečka, v okviru katere v sodelovanju z organizacijo UPornik obdarujejo starostnike.

Otroke bo znova razveselil dedek Mraz, ki se bo po besedah Tadeje Dobaj iz ZPM Maribor spustil s Pohorja 10. decembra in nato do 28. decembra obiskoval vrtce in šole. V Domu ustvarjalnosti mladih bodo ves mesec ponovno potekale ustvarjalne delavnice.

Letos bo v Mariboru ponovno tudi festival ustvarjanja, druženja in svetlobe Vilinsko mesto, ki ga pripravlja Narodni dom Maribor s partnerji. Potekal bo od 2. do 28. decembra z osrednjim prizoriščem v Vetrinjskem dvoru.

Drsališča občina in njen zavod za turizem letos že tretje leto ne bosta postavljala. Župan Saša Arsenovič je danes ponovil, da bi bilo to v trenutnih razmerah negospodarno ravnanje. Struc je dodal, da je drsanje možno v Ledni dvorani, kjer bo v prihodnjih mesecih več odprtih terminov, dvorano pa bodo tudi praznično okrasili. Bo pa letos po dveh letih ponovno organizirano silvestrovanje na Trgu Leona Štuklja.