Tržaški Il Piccolo je danes poročal o ambicioznem načrtu treh evropskih držav – Avstrije, Slovenije in Italije, ki razmišljajo o skupni kandidaturi za organizacijo zimskih olimpijskih iger leta 2034. Vprašanje skupne kandidature je bilo tudi ena izmed glavnih tem petkovega zasedanja skupnega odbora Slovenija – Furlanija-Julijska krajina v Trstu.

Predsednik italijanske dežele Furlanije-Julijske krajine, Massimiliano Fedriga, je izrazil navdušenje nad idejo: “Dogovorili smo se, da začnemo delati na skupni kandidaturi Furlanije-Julijske krajine, Avstrije in Slovenije za organizacijo zimskih olimpijskih iger, ki bodo leta 2034.” Srečanje med Fedrigom in slovensko zunanjo ministrico Tanjo Fajon potrjujejo kot korak k uresničitvi tega načrta.

Tanja Fajon je izrazila podporo projektu, poudarjajoč njegov pomen za regijo in države vpletenih: “Pripeljati najpomembnejši športni dogodek na svetu v naše kraje s skupno kandidaturo Furlanije-Julijske krajine, Slovenije in Avstrije bi predstavljalo primer izjemnega sodelovanja, ki temelji na dialogu, želji po miru in poglobitvi medsebojne kulturne izmenjave.” Dodala je, da ta kandidatura odraža temeljne vrednote združene Evrope.

Projekt skupne kandidature bi se opiral na obstoječe športne objekte in prizorišča v Trbižu (Italija), Beljaku in Celovcu (Avstrija), ter Kranjski Gori in Planici (Slovenija). Italija je že gostila zimske olimpijske igre dvakrat, nazadnje leta 2006 v Torinu, medtem ko bo leta 2026 gostila Milano in Cortina. Avstrija je bila gostiteljica zimskih iger dvakrat v Innsbrucku, leta 1964 in 1976.

Zgodovina kaže, da je sodelovanje več držav pri organizaciji velikih športnih dogodkov lahko izjemno uspešno in pomembno za regijo ter svetovno skupnost. Če se bo ta načrt uresničil, bo to zagotovo še ena priložnost za promocijo enotnosti, miru in športa v regiji ter po svetu.