Na Stadionu Stožice v Ljubljani sta se na pripravljalni tekmi pomerili reprezentanci Slovenije in Portugalske. Največ zanimanja je logično vzbudila nogometna ikona, Cristiano Ronaldo, ki je prvič zaigral znotraj meja Slovenije. O njegovi veličini, lovorikah in statistiki je brezpredmetno razpravljati. Slovenija pa se renomiranega nasprotnika ni ustrašila in prvi polčas začela odločno ter agresivno.

Tekma med Slovenijo in Portugalsko je izjemno dinamična, saj oboji moštvi izkazujeta svoj edinstven slog igre. Portugalska ekipa prevladuje v posesti žoge, kar jim omogoča diktirati ritem igre in izvajati načrtovane napade. Kljub temu pa Slovenci spretno izkoriščajo nasprotne napade, izstopajo pa tudi po svoji izjemni agresivnosti v obrambi ter hitrem prehodu v napad.

Slovenija je uspešno nevtralizirala favorizirano portugalsko ekipo, kljub temu da je Cristiano Ronaldo prikazal nekaj svojih individualnih bravur v driblingih in podajah. Kljub njegovim poskusom, ni uspel ustvariti resnih priložnosti za zadetek, saj je slovenska obramba delovala z izjemno zbranostjo in organiziranostjo. Njihova sposobnost za blokiranje nasprotnih napadov ter hitro prehajanje v protinapade je omogočila Sloveniji, da ostane konkurenčna proti močni portugalski ekipi.

Jaka Bijol in Cristiano Ronaldo

Prvo izredno priložnost smo dočakali v 52. minuti tekme, ko je Benjamin Šeško z neustavljivo hitrostjo stekel iz oči v oči z vratarjem Diogom Costo. Vendar je slednji s svojo odlično reakcijo uspel ubraniti Šeškov strel, s čimer je preprečil zadetek Slovenije. Ta izjemna priložnost je bila za Slovenijo ključnega pomena, saj bi lahko spremenila potek tekme.

Cristiano Ronaldo je v tekmi svojo prvo resno priložnost dočakal po napaki Jaka Bijola, ko se je nenadoma znašel v izjemno ugodnem položaju v bližini slovenskih vrat.  Ronaldo, sicer znan po svoji klinični natančnosti v takšnih situacijah, je nenadoma sprožilstrel, ki pa je za nekaj centimetrov letel mimo desne vratnice Jana Oblaka.

V 68. minuti je Ronaldo iz ugodnega položaja v kazenskem prostoru izvedel natančno podajo, ki je našla Dioga Dalota. Slednji, zavedajoč se pomena trenutka, se je odločil za strel. Vendar pa je meril preveč nenatančno, saj je žogo poslal visoko preko slovenskega gola.

V 72. minuti je sledila izjemna kombinacija med Benjaminom Šeškom in Žanom Celarjem, ki je osupnila tako gledalce kot tudi nasprotno obrambo. S hitrimi in natančnimi prehodi sta Šeško in Celar ustvarila priložnost, ki je pripeljala Adama Gnezdo Čerina do neposredne bližine portugalskih vrat. Tam je Gnezda Čerin z neverjetno hladnokrvnostjo in odločnostjo zadel mimo vratarja Coste, za vodstvo 1-0.

V 80. minuti je sledil izjemno izpeljan protinapad v režiji Benjamina Šeška, ki je z izjemno hitrostjo in tehniko prodrl skozi obrambo Portugalske. Z natančno podajo je našel prostega Timija Maxa Elšnika, ki je spretno zaključil akcijo in žogo poslal mimo nemočnega vratarja Coste v mrežo za senzacionalno vodstvo Slovenije z 2-0.

Slovenija je odigrala izjemno tekmo, v kateri je nadigrala favorizirano portugalsko ekipo. Kljub odsotnosti pomembnih členov, kot so Bruno Fernandes, Rafael Leao in Bernardo Silva, to nikakor ni zmanjšalo dejstva, da je slovenska reprezentanca popolnoma prevladala nad močno portugalsko ekipo.

V tekmi, kjer je bil na igrišču tudi največji zvezdnik svetovnega nogometa Cristiano Ronaldo, je Slovenija domov poslala portugalsko z zmago s 2-0. To je bil  zgodovinsko odmeven rezultat, ki je v nogometnem svetu povzročil presenečenje in ponos med slovenskimi navijači. S svojo trdo delo, predanostjo in taktično inteligenco je slovenska ekipa dokazala, da lahko premaga tudi najmočnejše nasprotnike, kar je okrepilo njihovo samozavest pred nastopom na EURO 2024.