V Štajersko- prekmurskem derbiju Prve lige Telemach sta se v Ljudskem vrtu pomerila NK Maribor in NŠ Mura. 16. krog na lestvico državnega prvenstva daje izrazito nenavaden občutek, predvsem ob dejstvu astronomsko velikih 22 točk zaostanka vijoličastih za ljubljansko Olimpijo (ob tekmi manj).

Maribor doma Mure ni premagal od leta 2020

Obračun se je sicer začel v prijetni navijaški kulisi na obeh straneh, gostujoči privrženci Mure so kar solidno napolnili severno tribuno Ljudskega vrta. Med tem pa so Viole na jugu razkrile transparent in z baklami počastile prvo tekmo Josipa Iličića v kadru vijoličastih.

transparent navijaške skupine Viole.

Mariborčani so bili v uvodnih 13. minutah boljši tekmec, vršili so predvsem visok pritisk na obrambo Murašev. Najbolj dejavna sta bila Marko Tolić in Ivan Brnić, ki sta v določenih trenutkih prišla v obetavne situacije, a bila v zaključku preveč nenatančna. Mladi hrvaški talent, sicer produkt Hajdukove nogometne šole, pa je v 15. minuti iz strani izvajal prosti strel. Poslal je natančno visoko žogo v gostujoči kazenski prostor, kjer pa se je z glavo najbolje znašel Max Watson in z že drugim zaporednim zadetkom (na dveh tekmah) Maribor popeljal v vodstvo, 1-0. 

Šved je tri minute kasneje po predložku Tolića skoraj znova dosegel zadetek, a je vratar Klemen Mihelak z parado zvit poizkus ustavil. Sledilo je “obdobje mirovanja”, ko si nobena izmed ekip ni pripravila omembe vrednih priložnosti, je pa bil Maribor nevaren na koncu 30. minute. V kazenski prostor je podajal Tolić, Žan Vipotnik pa je z glavo v padcu meril za las mimo desne vratnice Mihelakovih vrat. 

Maribor je nekaj minut kasneje izpeljal bliskovit protinapad, ki ga je začel Aljaž Antolin s podajo proti Ignaciu Guerricu. Slednji je žogo podaljšal do Ivana Brnića, ki je stekel v prazen prostor, žogo zalomil v levo… Vse ostalo je mojstrovina, v stilu nogometnih velikanov: zavrtinčen strel naravnost v malo mrežico gostujočih vrat za erupcijo navdušenja v Ljudskem vrtu.

Mura je bila po zaostanku dveh zadetkov pošteno “pritisnila na plin”, kar je pripeljalo tudi do doseženega zadetka. Akcija se je začela, ko je Mirlind Daku žogo odzvel Martinu Milcu in podal Mihaelu Klepaču, ki je žogo spravil v mrežo. A zadetek je bil po pregledu sodnika Mihaela Antića v sistemu VAR upravičeno razveljavljen (prekršek Dakuja nad Milcem).

Na drugi strani je eden izmed branilcev Tolića med bravuroznim driblingom nepravilno oviral, sodnik je prekršek v kazenskem prostoru spregledal. Ni pa ga video soba VAR, ki ga je poklicala na ogled posnetka, tako da sodniku ni preostalo drugega, kot da dosodi enajstmetrovko. Slednjo je sicer atraktivno z “panenko” zaključil prav Tolić in poskrbel za visoko vodstvo vijoličastih, 3-0.

S tem pa še prvega polčasa ni bilo konec, Mura je izpeljala hiter proti napad po katerem je zadnjo podajo prispeval Mihael Kloepač, Mirlind Daku pa zadetek. Polčas, 3-1.

Drugi polčas se je začel vihravo na obeh straneh, Mura je pritiskala na vrata Maribora, slednji pa je pretil predvsem iz protinapadov. Prva nevarnost za vijoličaste je nastopila v 47. minuti, ko si je prostor pred “šestnajstko” pripravil Luka Bobičanec in z močnim strelom za nekaj centimetrov zgrešil želen cilj. Na drugi strani so Mariborčani izpeljali hitro akcijo preko Jana Repasa in Marka Tolića, ki je zaposlil Ivana Brnića, a slednji je žogo iz ugodnega položaja poslal le v vratarja Mihelaka. 

Priložnosti pa so kar se kar vrstile, kot po tekočem traku. Žogo je s strani v kazenski prostor poslal Žiga Kous, do nje pa je neoviran prišel Matic Maruško. A na začudenje vseh je iz dobrih petih metrov streljal mimo gola, izjemna “šansa” za Muro. V 62. minuti pa je Žiga Kous z komolcem udaril Ignacia Guerrica, za kar si je prislužil direktni rdeči karton, ob tem sta še “porumenela” Mirlind Daku in Luka Bobičanec.

Damir Krznar se je po fizično izjemno napornih 66. minutah odločil za dvojno menjavo. V igro sta namesto Marka Božića in Ivana Brnića vstopila Gregor Sikošek ter Rok Kronaveter. Hrvaški strateg je s tem dodobra umiril gostujoče nogometaše, ki so se po izključitvi potegnili konkretno v obrambno držo.

Mariborčani so pametno čakali na svojo priložnost in jo tudi dočakali, Marko Tolić je s telesom iz igre vrgel svojega zasledovalca in žogo v prostor potisnil Žanu Vipotniku, slednji pa je zanesljivo dobil dvoboj ena na ena z Klemnom Mihelakom, 4-1. To je bilo dovolj, da je Krznar v igro lahko poslal največjo okrepitev vijoličastih v zadnjih letih; Josipa Iličića. Iz tribun Ljudskega vrta je še pred vstopom v igro odmevalo “Jojo Viola”!

Evidentno je bilo, da Iličić še ni v polnem pogonu, a ob vsakem dotiku z žogo je bilo jasno, da gre za velemojstra nogometne igre, ki bo na noge spravljal mariborske navijače. “Jojo” je v 88. minuti priigral enajsmetrovko in jo sam kasneje tudi z močnim strelom v levi zgornji kot realiziral.

Mariborčani so sicer kasneje tekmo rutinirano pripeljali do konca in zabeležili drugo najvišjo zmago v sezoni, poleg tega proti vse bolj močnemu rivalu iz Murske Sobote. Da je mera polna pa še z zadetkom “izgubljenega mojstra” Josipa Illičića. Sedi 5.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here