Začetek gradnje Grajske žitnice še letos

Ministrstvo za kulturo je potrdilo financiranje obnove ptujske grajske žitnice, ki bo stala 5,6 milijona evrov. Projekt, predviden za zaključek do leta 2026, bo obnovljeno stavbo spremenil v arheološki muzej, kjer bo na ogled bogata ptujska arheološka zbirka.

Kljub zapletom glede prostora za artefakte so na Ministrstvu za kulturo prepoznali pomen same žitnice in bogate arheološke zbirke. Financiranje obnove žitnice omogoča prostor za umestitev teh izjemno pomembnih zgodovinskih predmetov.

Obnova žitnice ima poseben pomen za Ptuj, saj bo končno omogočila ogled arheološke zbirke, ki je trenutno zaprta v skladišču.

Pokrajinski muzej Ptuj Ormož je zelo zadovoljen z odločitvijo, saj bo obnovljena žitnica nudila primeren prostor za umestitev arheoloških artefaktov. Eden izmed ključnih eksponatov bo Orfejev spomenik, ki bo zaradi svoje velikosti in teže dobil poseben prostor v kašči.

Obnova bo tako omogočila javnosti dostop do izjemno pomembne arheološke dediščine mesta. Nova kašča bo odprtega tipa, kar pomeni, da bodo artefakti razstavljeni v premičnih omarah, dostopnih širši javnosti.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content