Začenjajo se vpisi v prve razrede osnovnih šol

Prihodnji teden bo za mnoge družine pomemben mejnik, saj se bodo na vseh osnovnih šolah po Sloveniji začeli vpisi otrok v prvi razred za šolsko leto 2024/2025. Na Ministrstvu za vzgojo pričakujejo, da se bo vpisalo nekaj več kot 21.000 prvošolčkov, kar pa je nekoliko manj kot v preteklem šolskem letu. Letos šole vpisujejo otroke, rojene leta 2018.

Vpis v prvi razred je eden od pomembnih korakov v življenju otroka in družine. To je čas, ko se začne nova pustolovščina, polna spoznavanja, učenja in prijateljstev. Za mnoge starše je to tudi čas mešanih čustev, ko se zavedajo, da njihovi malčki hitro odraščajo in stopajo na pot samostojnosti.

Informacije o terminih vpisa so na voljo na spletnih straneh šol, v katere se otrok vpisuje. Starši se lahko obrnejo na šolo, ki jo obiskujejo predšolski otroci, ali pa na šolo, ki je najbližja njihovemu domu. Pomembno je, da se starši pravočasno pozanimajo o datumih in postopku vpisa ter prinesejo s seboj ustrezne dokumente, kot so rojstni list otroka in osebni dokumenti staršev.

Poleg tega je pri vpisu v prvi razred pomembno tudi sodelovanje otrok. Šole pogosto organizirajo posebne dneve odprtih vrat ali srečanja, kjer se bodoči prvošolci lahko spoznajo s šolskim okoljem, učitelji in sošolci. To je lahko odlična priložnost, da otroci dobijo občutek za novo izkušnjo in se začnejo navajati na šolsko življenje.

Vpis v prvi razred je tudi priložnost za starše, da se seznanijo s šolskim programom in politiko ter postavijo morebitna vprašanja, ki jih zanimajo. Pomembno je, da so starši vključeni v šolsko skupnost in da aktivno sodelujejo pri vzgoji in izobraževanju svojih otrok.

Kljub nekoliko manjšemu številu pričakovanih vpisov pa ostaja vpis v prvi razred pomemben korak v življenju vsakega otroka. To je začetek dolge in razburljive šolske poti, ki bo obogatila njihovo življenje in oblikovala njihovo prihodnost. Zato naj bodo starši in otroci odprti za to novo poglavje in se veselijo vseh izzivov in priložnosti, ki jih prinaša šolska pot.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content