spot_img

V Slovenski Bistrici poskrbeli za urbane vrtove

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Slovenski Bistrici so ta teden tudi uradno v uporabo predali urbane vrtove na Tomšičevi ulici, ki jih je občina s partnerji uredila s pomočjo evropskega denarja. Kot poudarjajo na občini, so s tem zagotovili višjo kakovost življenja ter racionalizirali rabo mestnega prostora na način, ki bo omogočal večjo funkcionalnost in dostopnost.

Kdo vse sodeluje v projektu?

Občina Slovenska Bistrica si je skupaj s partnerji v okviru operacije zastavila cilj vzpostaviti učinkovit urbani ekosistem, ki bo prispeval k višji kakovosti življenja ter racionaliziral rabo mestnega prostora na način, ki bo omogočal funkcionalnost in dostopnost ter povečal njegovo atraktivnost.

Aktivnosti projekta so razdeljene med partnerji, skladno z njihovim namenom. Vodilni partner, Občina Slovenska Bistrica je zagotovila izvedbo gradbenih in obrtniških del za ureditev območja vrtov in visokih gred, vključno s postavitvijo utic za orodje, sanitarijev za najemnike vrtov, uredila sprehajalne poti, vodovodno in električno napeljavo ter javno razsvetljavo. Območje urbanih vrtov ima 17 visokih gred in 56 urbanih vrtov.

Kaj bo z izvedbo naložbe pridobljeno?

Partnerji v projektu so tudi Komunala Slovenska Bistrica d.o.o., ki bo poskrbela za ustrezno urbano opremljenost na območju ureditve ter Društvo zeliščarjev Hermelika in Čebelarsko društvo Slovenska Bistrica, ki sta uredila vsak svojo učno gredo in jih opremila z informativnimi tablami s koristnimi informacijami za uporabnike.

Ureditev urbanih vrtov in zagotavljanje možnosti za domačo pridelavo predstavlja področje, pomembno za lokalne potrebe. Gre za podporo trajnostnemu razvoju urbanega območja in dejavnostim, ki bodo poleg varstva okolja prispevale tudi k zmanjševanju transportnih stroškov in izpustov toplogrednih plinov, kar predstavlja podporo tudi ustanavljanju nizkoogljične skupnosti.

Cilj operacije: Omogočiti prebivalcem blokovskega naselja in ostalim prebivalcem mesta Slovenska Bistrica, ki nimajo te možnosti, pridelava lastne hrane.

Učinki operacije vplivajo na zmanjševanje negativnih vplivov na okolje in spodbujajo trajnostno rabo naravnih virov. Lokalna pridelava ima zaradi krajšanja transportnih poti ugodne učinke na zmanjševanje emisij v okolje in prispevka k čistejšemu zraku, kar je v mestnih območjih še posebej pomembno.

Zmanjševanje onesnaženosti zraka bo doseženo  tudi kot posledica ohranjanja zelenih površin in ozelenitve okolja, ki omogoča manjšo absorbacijo toplote in nevtralizira  emisije proizvodnje, prometa in drugih porabnikov energije, obenem pa imajo zelene površine sposobnost proizvodnje kisika in pripomorejo k zmanjševanju količine toplogrednih plinov v ozračju , kar prispeva k zmanjševanju onesnaženosti zraka. Po drugi strani se lahko na urbanih vrtovih odpadlo drevesno listje, odmrli travni ostanki in ostali organski odpadki preoblikujejo v humus in vrnejo v prst, s čimer je sklenjen osnovni krogotok.

Operacije bo z vključevanjem prebivalcev v skupnost urbanega vrtnarjenja krepila zavedanje ljudi o pomembnosti varovanja naravnih virov in okolje ter pomena zdrave prehrane. S tem bo omogočila spoznanja, da je potrebno z naravnimi viri ravnati gospodarno, brez nepotrebnega izkoriščanja ter pri tem razmišljati tudi na prihodnje generacije.

Operacija je sofinancirana s strani ESRR v višini 121.941,51 EUR.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:07

Čas, ko mesto postane svet v malem

Folkart je po besedah Narodnega doma Maribor prvi folklorni festival na svetu, ki ga je pod svoje okrilje vzela...

VAŠ GLAS

Kako se boste prilagodili novim cenam goriva?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img