spot_img

V Pokrajinskem muzeju Maribor razstava o razvoju pohorskega steklarstva

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Pokrajinski muzej Maribor na Prešernov dan odpira občasno razstavo Narejeno na Pohorju avtorice Valentine Bevc Varl. Skozi fotografije Tomaža Lauka in izbor steklenih predmetov iz bogate muzejske zbirke predstavlja dediščino steklarstva na Pohorju, ki je tu živelo od 17. do začetka 20. stoletja.

Tretjina stekla v muzeju iz pohorskih steklarn

V zbirki Pokrajinskega muzeja Maribor je več kot 4000 kosov stekla. Od tega je približno tretjina izdelanega v pohorskih steklarnah, velik del pa predstavljajo izdelki steklarne Steklarska nova, ki je bila nekoč sestavni del steklarske šole v Rogaški Slatini. Del slednjih je razstavljen v odprtem depoju stekla v muzejski Grajski kavarni, pojasnjujejo v muzeju. Pohorsko steklo sicer hranijo različni muzeji v Sloveniji in tujini, največja zbirka pa je v Pokrajinskem muzeju Maribor. Med ohranjenimi predmeti prevladuje uporabno steklo, predvsem pivsko posodje in lekarniško steklo.

Iz druge polovice 19. stoletja in začetka 20. stoletja so ohranjeni deli svetil, steklene oljenke, bazeni za petrolejke, svečniki, vrtne dekorativne krogle in razni uporabni predmeti, pa tudi embalažno steklo, izdelano po željah naročnikov.

Kljub temu, da so pohorske steklarne izdelovale veliko okrašenega stekla, se ga je ohranilo le malo. Predvsem v steklarnah Langersvald, Benediktov dol in Josipdol so izdelovali kakovostno brušeno in gravirano steklo. “Najpomembnejše kose hranijo v Tehniškem muzeju na Dunaju, nekatere pa poznamo le iz pisnih virov. Predvsem v prvi polovici 19. stoletja so se ti izdelki lahko primerjali z izdelki sočasnih čeških, nemških, francoskih in angleških steklarskih središč,” navajajo v Pokrajinskem muzeju Maribor.

Kakšne so posebnosti razstave?

Posebnost pohorskega steklarstva so predmeti, stiskani v reliefni kalupi, ki jih je v 40. letih 19. stoletja v svojih steklarnah pričel izdelovati Benedikt Vivat.

Z občasno razstavo Narejeno na Pohorju/Made on the Pohorje se Pokrajinski muzej Maribor pridružuje vseslovenskemu projektu Po stekleni poti/Along the Glass Trail, s katerim Slovenija sodeluje v Mednarodnemu letu stekla 2022, ki ga je na pobudo raziskovalcev stekla, mednarodnih organizacij in muzejev iz 78 držav razglasila organizacija Združenih narodov. Namen mednarodnega leta stekla je promocija znanstvenega, kulturnega in ekonomskega pomena stekla.

V Pokrajinskem muzeju Maribor si bo na kulturni praznik mogoče brezplačno ogledati stalne in občasne razstave. Zaradi aktualnih epidemioloških razmer tradicionalnih vodenih ogledov stalnih razstav tokrat ne bo.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img