V okviru Borštnikovega srečanja zaživela interaktivna razstava Tovarna utopije

Kot eden od preddogodkov 58. Festivala Borštnikovo srečanje je v sredo v mariborskem Kibla Portalu zaživela interaktivna razstava Tovarna utopije. Nastala je v produkciji češkega Gledališča Drak, oblikovalo pa jo je šest lutkovnih scenografov, ki so ustvarili šest instalacij po motivih iz romanov pisca znanstvenofantastičnih del Karla Čapka.

Šest postaj razstave spremlja pripovedovalski program, poimenovan Tovarna prihodnosti, ki je namenjen pripravi obiskovalcev vseh starosti na vstop v interaktivno instalacijo in ustvarjalni refleksiji po obisku. Slednja vključuje tudi oblikovanje lastnega sporočila za prihodnost: Kaj bi želeli sporočiti ljudem čez sto let?

“Veseli nas, da nam je uspelo izpeljati tako zahteven projekt in našo interaktivno instalacijo pripeljati na festival v Maribor,” je organizatorjem Borštnikovega srečanja povedal soavtor Tovarne utopije Tomaš Jarkovsky.

Po njegovih besedah ne gre za običajno razstavo. “Njen koncept je odprt, tako da se postavljeni objekti interaktivno preigravajo skozi pripovedovalski program. Obiskovalec ni le opazovalec razstave, temveč skozi navdihujoče pripovedi postane njen soustvarjalec,” je pojasnil.

Izhodiščni program so konceptualno razvili v Gledališču Drak s sodelovanjem igrive galerije Sladovna, mariborsko postavitev pa bo pospremil pripovedovalski program, ki so ga v sodelovanju z avtorji in festivalom pripravili pripovedovalci Mariborske knjižnice in njihovi sodelavci s podporo Centra judovske kulturne dediščine Sinagoga Maribor.

Kot je povedala programska sodelavka Mojca Redjko, je razstava zasnovana kot uro in pol dolg strukturirani program, preplet umetniškega doživetja, ustvarjalnega učenja in neposrednega ustvarjalnega odziva obiskovalcev.

Razstava gostuje na Borštnikovem srečanju v programu Mlado gledališče 2.0, ki se bo odvil že maja in je namenjen usposabljanju pedagoških delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi ter približevanju gledališča novim občinstvom. Osrednji del letošnjega festivala Borštnikovo srečanje bo potekal med 5. in 18. junijem.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:28

Mladi robotiki zbirajo denar za svetovno prvenstvo

Učencem osnovne šole Breg je uspel velik domet. Po sodelovanju na številnih tekmovanjih po Evropi in doma, bi želeli na svetovno prvenstvo v Združene...

Več podobnih novic

Skip to content