V Mariboru zvečer spominska slovesnost na pekrske dogodke

Ob Izobraževalnem centru Pekre bo danes zvečer potekala spominska slovesnost Mestne občine Maribor ob 31. obletnici pekrskih dogodkov. Slavnostna govornica bo letos direktorica Muzeja narodne osvoboditve Maribor Aleksandra Berberih Slana.

Več dogodkov v spomin na Pekrske dogodke

Dopoldne je potekal tradicionalni spominski pohod od Izobraževalnega centra Pekre do Vojašnice generala Maistra in nazaj, popoldne pa je možen ogled spominske sobe v izobraževalnem centru, ki jo je v sklopu lanske okrogle obletnice pekrskih dogodkov prenovil Muzej narodne osvoboditve Maribor. Ves dan bo tudi Dan odprtih vrat Vojašnice generala Maistra.

Vojašnica generala Maistra (FOTO: MO Maribor)

Z omenjenimi dogodki bodo obeležili dogodke 23. maja 1991, ko je Jugoslovanska ljudska armada (JLA) v času slovenskih priprav na razglasitev samostojnosti obkolila učni center teritorialne obrambe (TO) v Pekrah in zahtevala izročitev slovenskih nabornikov, Mariborčani pa so zasedli ulice.

Med pogajanji na sedežu mariborske občine so vojaški policisti aretirali poveljnika Vzhodnoštajerske pokrajine TO Vladimirja Miloševiča in ga odpeljali v vojašnico, kjer mu je bila pred improviziranim vojaškim sodiščem izrečena oprostilna sodba.

Po tej aretaciji so se oklepniki JLA umaknili izpred učnega centra, ljudje pa so vztrajali na ulicah, da bi preprečili morebitne nove izpade jugoslovanske vojske. Skupina protestnikov je 24. maja zvečer na Ljubljanski ulici v središču Maribora poskušala ustaviti vojaški oklepnik, ta pa je povozil Josefa Šimčika, ki velja za prvo smrtno žrtev med slovenskim osamosvajanjem.

Zaradi teh dogodkov je 23. maj eden od štirih spominski dni Mestne občine Maribor.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Za smrt 27-letne državljanke Srbije pridržali njenega 20-letnega partnerja

Policija preiskuje smrt 27-letne državljanke Srbije, truplo so včeraj našli v stanovanju v Mariboru, reševalci pa naj bi ugotovili, da je umrla nasilne smrti....

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Skip to content