spot_img

V Mariboru se začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V Mariboru se danes s programskim sklopom Mlado gledališče začenja 57. Festival Borštnikovo srečanje. Uradno odprtje bo v petek, zaključek pa s podelitvijo nagrad čez dva tedna. V tekmovalnem programu je 16 predstav po izboru selektorice Nike Leskovšek.

Kakšen je letošnji program?

Sklop Mlado gledališče je po besedah umetniškega direktorja festivala Aleša Novaka namenjen usposabljanju strokovnih delavcev in gledaliških profesionalcev za delo z mladimi ter posledično razvoju novih občinstev. Sledil mu bo sklop Študentsko gledališče, ki ga ustvarjajo študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo (AGRFT) iz Ljubljane.

Tekmovalni program bo stekel v četrtek z uprizoritvijo Požigi Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Drama Ljubljana. Letos se bodo izjemoma začele vrstiti tekmovalne predstave že dan pred slovesnim odprtjem festivala, saj je v tekmovalnem programu zaradi daljšega obdobja izbora več predstav kot običajno. Posledično je manj obsežen spremljevalni program.

Kdo sestavlja strokovno komisijo?

Predstave bo ocenjevala strokovna žirija v sestavi Rok Andres, Primož Ekart, Žanina Mirčevska, Giacomo Pedini in Igor Ružić. Svoje delo pa je že opravila žirija za podelitev Borštnikovega prstana in ga letos namenila nekdanjemu članu ansambla SNG Nova Gorica Ivu Barišiču.

Osrednje prizorišče festivala ostaja SNG Maribor, bodo pa dogodki tudi na drugih prizoriščih v mestu. Ena od predstav bo v nekdanji tovarni MTT v mestni četrti Melje, druga na Grajskem trgu v središču Maribora.

Festival, ki je poimenovan po prvem slovenskem profesionalnem igralcu in režiserju Ignaciju Borštniku, prirejajo od leta 1966 in velja za osrednji slovenski gledališki festival. Prejšnja leta je potekal v jesenskem času, lani pa so ga prestavili na začetek poletja.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Pošta Slovenije dviguje cene

Pošta Slovenije je s 1. avgustom spremenila cene poštnih storitev. Cena pošiljanja standardnega pisma v notranjem poštnem prometu je...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img