Umetna inteligenca krati pravice potrošnikov

0
91

V zadnjih mesecih je prišlo do bliskovite rasti ponudbe storitev, ki jih poganja generativna umetna inteligenca, ta pa ogroža pravice potrošnikov in briše meje med resnično in umetno vsebino, v sporočilu za javnost opozarjajo pri Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS). Danes so na pristojna ministrstva naslovili tudi poziv k preiskavi te tehnologije.

»Zavedati se moramo, da generativna umetna inteligenca lahko razširja popolnoma ponarejene vsebine, kar lahko vodi do krize zaupanja, saj ljudje ne bodo mogli vedeti, ali je slika, besedilo, zvok ali video resničen ali sintetičen,« so podčrtali.

Problematizirali so tudi velike porabe energije in drugih virov ob uporabi ali ustvarjanju te inteligence, kar da ima resne posledice za podnebje in okolje.

Potrošniške organizacije v EU in ZDA zato po njihovih navedbah pozivajo, da morajo biti pravice potrošnikov v središču tako razvoja kot tudi izvajanja generativne umetne inteligence.

»Na žalost pa nam je zgodovina že pokazala, da ne moremo zaupati velikim tehnološkim podjetjem, da bi tovrstne stvari popravila sama«, so v ZPS citirali direktorja digitalne politike pri Norveškem potrošniškem svetu Finda Myrstada.

Ključna je okrepljena zaščita potrošnikov

Različne potrošniške organizacije v takšnih okoliščinah pozivajo k okrepljeni zaščiti potrošnikov: vzpostavitvi splošne strategije pri uveljavljanju umetne inteligence, ki bi upoštevala najnovejša spoznanja in bi bila osredotočena na temeljne pravice ter ponujala stroge smernice za uporabo generativne umetne inteligence v javnem sektorju, ter k ustreznim predpisom, ki bi tudi v prihodnosti urejali podrobnosti v primerih, ko obstoječi zakoni ne zadostujejo.

V ZPS se zavedajo, da bo, preden bomo dobili kakovosten mednarodni pravni okvir za zaščito potrošnikov na tem področju, preteklo več let, v tem času pa morajo po njihovem mnenju odločno ukrepati nacionalni organi.

Danes so zato na ministrstva za digitalno preobrazbo; za visoko šolstvo znanost in inovacije ter za gospodarstvo, turizem in šport poslali poziv k preiskavi generativne umetne inteligence, v vednost so ga posredovali tudi informacijskemu pooblaščencu.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here