Tudi vojaki pozvali h krvodajalstvu

0
510

Kri je nenadomestljiva življenjska tekočina in vsak dan, da zadostimo potrebam po njej, naše zdravstvo potrebuje najmanj 400 krvodajalk in krvodajalcev. A zaloge krvi so vse nižje, potrebe pa naraščajo.

V želji po dopolnitvi v zadnjih dveh tednih nižjih zalog krvi so se v Univerzitetnem kliničnem centru Maribor obrnili po pomoč tudi na pripadnike Slovenske vojske. Prvi je daroval kri poročnik Luka Marinšek in ob tem pozval h krvodajalstvu tudi druge pripadnike Slovenske vojske.

Veliko število pripadnikov Slovenske vojske je rednih krvodajalcev in redno pomagamo sočloveku z darovanjem krvi.

Kot je poudarila Erika Kavaš je nujno ohraniti krvodajalstvo v Sloveniji. Poskušajo ga promovirati, iščejo podporo, tako kratkoročno kot dolgoročno, da bodo tudi čez deset let imeli v Republiki Sloveniji prostovoljno in ne plačano krvodajalstvo.

V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor vse ljudi, ki bi tudi želeli darovati kri, prosijo, da se za svoj termin darovanja krvi predhodno dogovorijo na telefonskih številkah centra za transfuzijsko medicino. V primeru, da po odvzemu krvi zbolijo, občutijo simptome podobne gripi ali naknadno ugotovijo, da so bili pred dajanjem krvi v stiku z okuženo osebo, pa naj to čim prej sporočijo transfuzijski ustanovi, kjer so darovali kri, so danes še sporočili iz kliničnega centra.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here