Današnji večer prinaša svežo sapico na odre Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor, saj bo premierno uprizorila komedijo “Tartuffe” francoskega dramatika Jean-Baptista Poquelina Moliera. Nova interpretacija klasike je plod režijskega ustvarjanja Diega de Bree, ki trdi, da je Tartuffe brez družbe, ki omogoča Tartuffe, zgolj prazna senca samega sebe. V vlogi glavnega protagonista se bo predstavil izkušeni igralec Vladimir Vlaškalić.

Diego de Brea, režiser uprizoritve, je priznan po svoji inovativnosti in sposobnosti, da klasična dela postavi v sodobni kontekst. Njegova interpretacija “Tartuffa” obljublja osvežitev zgodbe, ki kljubuje času, hkrati pa ohranja Molierov duh in satirični pridih. V intervjuju je de Brea poudaril pomen družbe pri razumevanju lika Tartuffa, ki po njegovem mnenju ne more obstajati izolirano od okolja, ki mu omogoča, da cveti v svoji hinavski podobi.

“V naši različici ‘Tartuffa’ smo se osredotočili na kompleksnost lika in njegovega odnosa z družbo. Tartuffe ni zgolj posameznik, ampak odsev okolja, ki ga obkroža. Brez družbe, ki dopušča in celo spodbuja njegovo hinavščino, Tartuffe sploh ne bi obstajal,” je povedal de Brea.

V vlogi Tartuffa bo gledalce očaral Vladimir Vlaškalić, izkušeni igralec z bogato gledališko kariero. Njegova interpretacija lika obljublja globino in kompleksnost, ki bosta razkrivali Tartuffejevo resnično naravo ter obenem puščali prostor za interpretacijo in razmislek občinstva.

Tartuffe je klasična satira, ki se ukvarja z moralnimi in družbenimi vprašanji ter se dotika tem, ki so še danes aktualne. Diegov pristop k uprizarjanju tega dela obljublja svežino in aktualnost, ki bo nagovorila tako ljubitelje klasičnega gledališča kot tudi tiste, ki iščejo sodobne interpretacije.

Občinstvo Slovenskega narodnega gledališča Maribor in ljubitelji gledališča nasploh se z nestrpnostjo pripravljajo na večer, poln smeha, premišljenih dialogov ter obenem tudi na družbeno relevantne teme, ki jih bo nova interpretacija komedije “Tartuffe” zagotovo prinesla na oder.