Ptuj je vsako leto maja prizorišče enega največjih in najstarejših festivalov domače hrane v Sloveniji, Dobrote slovenskih kmetij. Letošnja izvedba bo že 35- ta povrsti. V soboto, 18. maja, pa bo potekal tudi festival Salon Sauvignon v Dominikanskem samostanu, kjer se bodo predstavili najboljši vinarji na mednarodni ravni.

Festival Dobrote slovenskih kmetij je vedno bolj prepoznaven dogodek, na katerem se s svojimi izdelki vsako leto predstavijo ponudniki dobrot slovenskega podeželja.

V okviru festivala potekajo senzorična ocenjevanja. Kakovost nagrajenih dobrot prepoznate po zlatem, srebrnem in bronastem znaku, s katerim so označene. Letos so ocenjevali 888 izdelkov, v sredo bodo ocenjevali še zadnjo skupino izdelkov. Na festivalu bo sicer možno videti vse izdelke, ki jih bo komisija ocenila.

Organizatorji sledijo trajnostni navezi in se zavzemajo za okolju prijazen način kmetijske pridelave ter za ohranjanje tradicionalnih receptov in postopkov predelave.