Po petkovem oboroženem napadu na koncertno dvorano v predmestju Moskve so ruski pristojni organi danes sporočili aretacijo 11 ljudi, med njimi štirih napadalcev, so poročali iz Kremlja. Teroristični napad je pretresel mesto in privedel do tragedije, v kateri je bilo ubitih najmanj 115 ljudi, so sporočile ruske oblasti.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP so po Moskvi in drugih ruskih mestih na oglasnih panojih prikazane fotografije sveč, izraz žalovanja. Mnogi so položili cvetje in prižgali sveče v spomin na žrtve tega strašnega dogodka.

Rusko generalno tožilstvo je navedlo, da so zamaskirani napadalci v petek zvečer vdrli v dvorano Crocus City Hall tik pred razprodanim rock koncertom skupine Piknik in začeli streljati. Požar, ki je sledil napadu, je prizadel stavbo in zahteval veliko število žrtev. Preiskovalni odbor je potrdil, da so napadalci uporabili avtomatsko orožje in zažgali stavbo z uporabo vnetljive tekočine.

Islamska država je prevzela odgovornost za napad in izjavila, da so napadalci pobegnili. ZDA so potrdile verodostojnost izjave Islamske države. Ruske oblasti so sprožile lov za storilci ter jih pridržale v ruski regiji, ki meji na Ukrajino.

Svet se je odzval na grozljiv napad, pri čemer je generalni sekretar ZN Antonio Guterres najostreje obsodil dejanje ter izrazil sožalje žrtvam terorizma. Evropska unija, ZDA, Francija in druge države so izrazile solidarnost in podporo Rusiji v teh težkih trenutkih. Slovenija je prav tako obsodila teroristični napad v Moskvi in izrazila sožalje žrtvam ter njihovim družinam.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zaželel hitro okrevanje poškodovanim in se zahvalil zdravnikom za njihovo delo. Kremlj je potrdil, da je bil Putin takoj obveščen o napadu in aretaciji osumljencev. Oblasti so odpovedale vse množične prireditve v Moskvi ter poostrile varnostne ukrepe.

Teroristični napad v Moskvi je znova opozoril na resnost grožnje terorizma in potrebo po mednarodnem sodelovanju v boju proti tej globalni nevarnosti. Medtem ko Rusija in svet žalujejo za izgubljenimi življenji, se prizadevanja za pravico in varnost nadaljujejo, pri čemer se upa, da bodo storilci privedeni pred sodišče in kaznovani za svoja dejanja.