S pomočjo organizacije Slovenska karitas je 30 humanitarnih pošiljk prispelo v Ukrajino, ki se sooča z izzivi zaradi ruske invazije. Donacije posameznikov, 240 podjetij ter zunanjega ministrstva so organizaciji omogočile, da je od začetka vojne namenila 4,3 milijona evrov za pomoč Ukrajini. Ministrstvo za zunanje zadeve je prispevalo 1,1 milijona evrov preko humanitarnega strateškega partnerstva.

Med številnimi projekti, ki so jih izvedli v sodelovanju s partnerji in donatorji, so izpostavili tiste, ki so bili osredotočeni na pomoč otrokom in mladostnikom v Ukrajini. Organizacija je namenila sredstva za obnovo doma za rehabilitacijo invalidnih otrok in mladih v regiji Žitomir, kjer živi 6000 otrok s posebnimi potrebami. Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve je prispevalo 374.000 evrov za ta projekt.

Drugi pomemben projekt, ki ga je Slovenska karitas izvajala v sodelovanju s Caritas-Spes Ukrajina, je bil usmerjen v zagotovitev zmogljivosti za psihosocialno pomoč otrokom in mladostnikom v regiji Harkov. S pomočjo 50.500 evrov s strani Slovenske karitas in 200.000 evrov s strani ministrstva za zunanje zadeve so se osredotočili na tiste, ki so zaradi stresa in strahu izpostavljeni različnim duševnim motnjam.

Slovenska karitas je tudi organizirala poletno letovanje mladih iz Ukrajine v Sloveniji, v sklopu katerega je 50 otrok in mladih iz kijevske regije preživelo čas v Strunjanu v vrednosti nekaj manj kot 60.000 evrov. Poleg tega so izvedli projekt humanitarne pomoči za najranljivejša gospodinjstva v regiji Harkov v Ukrajini v vrednosti 200.000 evrov, ki je obsegal obnovo domov in institucij, poškodovanih v vojni.

Kljub doseženim uspehom in podpori v zadnjih dveh letih, Slovenska karitas še naprej zbira donacije, saj so potrebe v Ukrajini še vedno zelo velike. Oglasili so se tudi v Karitas Evropa, ki je pozvala članice EU-ja k oblikovanju dolgoročnih rešitev za financiranje humanitarne pomoči in za zaščito beguncev, poudarjajoč, da je podpora Ukrajini ključnega pomen.