Simona Tripkovič postala nova direktorica

0
486

Mariborski mestni svet je za direktorico Muzeja narodne osvoboditve Maribor za naslednjih pet let potrdil dosedanjo vršilko dolžnosti Simono Tripkovič, ki bo s polnim mandatom začela 1. oktobra.

Predlog je dvignil kar nekaj prahu, saj je svet zavoda za direktorja predlagal Gregorja Antoličiča, a je komisija za mandatna vprašanja ravnala drugače.

Na javni razpis so se po odpovedi dosedanje direktorice Aleksandre Berberih Slana, ki je odšla za ravnateljico Muzeja grada Zagreba, prijavili štirje kandidati, med katerimi je ena od kandidatk oddala nepopolno vlogo.

Z ostalimi tremi kandidati, poleg že omenjenih je vlogo oddala tudi Jerneja Ferlež, je komisija opravila razgovore in ugotovila, da so vsi izkazali dobro poznavanje dela muzeja, predstavili so tudi svoje videnje oziroma program dela v prihodnjem mandatu.

Po opravljenih razgovorih je komisija za podajo mnenja o kandidatih zaprosila svet zavoda, čeprav to mnenje za komisijo ni zavezujoče. S kandidati je razgovore opravil tudi svet zavoda in komisiji Kviaza za direktorja predlagal Gregorja Antoličiča.

Ne glede na to, se je komisija na podlagi opravljenih razgovorov z večino glasov odločila za Simono Tripkovič, sicer profesorico zgodovine in geografije, ki je v muzeju zaposlena kot kustosinja, od leta 2006 pa je bila tudi namestnica direktorice.

V javnosti so se pojavili očitki, da naj bi izbrana kandidatka imela precej slabše reference od obeh preostalih, mariborski župan Saša Arsenovič pa je v zvezi s tem dejal, da ni mogoče vnaprej soditi o nobenem kandidatu.

V vroči razpravi so bila mnenja različna. Nekateri so poudarjali, da ima le izbrana kandidatka dovolj vodstvenega znanja, saj je bila kar 16 let namestnica direktorice, medtem ko so drugi menili, da ji manjka strokovnega znanja, Kviaz pa da je pohodil mnenje stroke, ki da se je v svetu zavoda odločila drugače. Na koncu je večina svetnikov vendarle podprla predlog za imenovanje.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here