Na turistični kmetiji Puša so se odločili za izjemno potezo ohranjanja kulturne dediščine, saj so zamenjali streho svojega objekta s tradicionalno trstiko. Za današnje čase neobičajna odločitev je bila sprejeta z namenom ohranjanja zgodovinskega bogastva objekta, katerega korenine segajo v daljno leto 1797.

Lastnik posestva, Gregor Mlaker, je izrazil veliko zadovoljstvo nad sanacijo strehe, kljub velikemu izzivu, s katerim so se soočali pri pridobivanju ustreznega izvajalca del.

Zamenjava strehe s trstiko ni le estetska izbira, ampak predstavlja tudi spoštovanje do tradicionalnih metod gradnje in ohranjanja kulturne dediščine. Ta poseben material, ki je bil že stoletja uporabljen za kritje streh v nekaterih regijah, ima tudi praktične prednosti, saj nudi dobro izolacijo in zagotavlja naravno klimatizacijo prostorov. Kdaj pa naj bi bila investicija končana?

Turistična kmetija Puša s to potezo ne le ohranja svojo lastno zgodovino, temveč tudi vabi goste, da doživijo in cenijo tradicijo ter naravno lepoto.