S pesmijo je osvojila svet

Med koroškimi avtorji je Lenčka Kupper svojevrsten fenomen. Čeprav se je izučila za šiviljo in nikdar v življenju ni imela možnosti, da bi se sistematično učila slovenskega knjižnega jezika, kaj šele glasbe ali vsaj kakega instrumenta, je zložila vrsto otroških pesmic, z besedilom in melodijami.

Te pesmi danes prepeva slovenska mladina ne le na Koroškem, temveč z enakim veseljem tudi v Sloveniji, v zamejstvu in pri zdomcih na drugih kontinentih.

Širša javnost jo je prvič spoznala 19. oktobra 1980, ko je v celovškem Domu glasbe srca poslušalcev na mah osvojila njena zdaj že ponarodela pesmica Enkrat je bil en škrat, ki jo je kasneje izvajala tudi pevka Romana Kranjčan. Zatem so njene pesmi začele izhajati v pesniških zbirkah in na glasbenih kasetah.

Lenčka Kupper ni samo pesnica, marveč tudi skladateljica; tudi na tem področju zna vsestransko prisluhniti otroški duši.

Predvsem zaradi melodij, ki jih je dodala vsaki pesmi, jih mnogi strokovnjaki priporočajo tudi za učenje glasbe v vrtcih in nižjih razredih osnovne šole. A zmoti jo dejstvo, da tudi otroci vse več pesmi pojejo v angleščini.

Poleg pesmi je pisala tudi povesti, ki so navadno okvir zgodbe, jedro pa je pesem.

A pri svojih 85-letih se zagotovo ne namerava še ustaviti.

Danes bo s pomočjo otrok vrtca in osnovne šole Rudolfa Maistra pripravila poseben večer, kjer bo v kulturnem domu Vlada Pipana v Šentilju proslavila častitljiv jubilej svojega pisanega opusa.