Ptuj bo sredi maja znova postal središče praznovanja domače hrane, saj bo Minoritski samostan gostil že 36. Festival Dobrote slovenskih kmetij. Dogodek se bo začel v petek, 16. maja, s strokovnim posvetom na temo povezovanja kmetij za skupno trženje izdelkov. Pestro festivalsko dogajanje se bo nadaljevalo vse do nedelje, obiskovalcem pa bo na voljo ogled razstavljenih dobrot in bogat kulturni program.
Festival ostaja zvest svojemu poslanstvu – predstaviti domačo hrano in kmete, ki jo pridelujejo. Direktor Kmetijsko gozdarskega zavoda Ptuj, Andrej Rebernišek, je zatrdil, da koncept ostaja nespremenjen. Poleg hrane bodo letos prvič več pozornosti namenili mladim nastopajočim, kar dokazuje, da je podeželje bogato tudi s talenti.
Festival Dobrote slovenskih kmetij je v 36 letih postal izjemno pomemben dogodek – letos bo število podeljenih priznanj preseglo 25 tisoč. Letos so ocenili že 853 izdelkov, 561 jih je bilo nagrajenih, do konca ocenjevanja pa pričakujejo še dodatne vzorce.
Poleg kulinarčnih doživetij bo obiskovalcem na voljo tudi raznolika ponudba rokodelskih delavnic in kulturnih nastopov. Predsednik Kmetijsko gozdarske zbornice, Jože Podgoršek, je poudaril pomen festivala za promocijo lokalne hrane in obstoj slovenskih kmetij.