Včeraj se je v Jakobskem Dolu odvijala prva letošnja delavnica o mehki rezi vinske trte, ki jo je organiziral Kmetijsko gozdarski zavod Maribor. Dogodek, namenjen spoznavanju sodobnih tehnik obrezovanja trte, je pritegnil vinogradnike iz širše regije.
Mehka rez – ključ do zdravih in rodovitnih vinogradov
Marko Breznik, specialist za vinogradništvo pri KGZ Maribor, je poudaril, da je mehka rez nadgradnja tradicionalne zimske rezi, ki omogoča optimalno nastavitev pridelka, pravilno razporeditev grozdja in ustvarjanje ugodnih mikroklimatskih pogojev. Posebnost mehke rezi je minimalno poseganje v strukturo trte, kar zmanjšuje tveganje za bolezni, kot je esca, in prispeva k dolgi življenjski dobi trt.
Učenje in izmenjava izkušenj
Med udeleženci je bil tudi Miha Kren iz vinogradništva Kren v Svečini, ki je izpostavil pomembnost rednega izpopolnjevanja znanja. S svojim očetom sta na delavnici dobila potrditev o smiselnosti uporabe mehke rezi v praksi.
Dogodki za vinogradnike se nadaljujejo
Delavnica, ki je potekala na vinogradniški kmetiji Vina Matečko, je le uvod v serijo dogodkov, namenjenih tržnim in ljubiteljskim vinogradnikom. Po besedah Marka Breznika bodo v vinorodni deželi Podravje letos izvedli še več podobnih delavnic.