spot_img

Pristojnega ministra pozivajo k odločnim ukrepom v zvezi s kompostarno v Ceršaku

V zadnjem tednu

Sestanka pri ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku so se udeležili župan občine Šentilj mag. Štefan Žvab, poslanec Marijan Pojbič in vodja Civilne iniciative proti kompostarni v Ceršaku Marija Janžek. Od ministra pričakujejo, da se še enkrat preverijo vsa okoljska dovoljenja, ki jih je kompostarna pridobila in izvede odločnejše ukrepe.

Prizadevanja že od začetka mandata župana Žvaba

Občina Šentilj že od začetka prejšnjega mandata, pod vodstvom župana mag. Štefana Žvaba, izvaja aktivnosti, da bi se prebivalcem Ceršaka zagotovilo zdravo okolje, delovanje kompostarne pa omejilo na delovanje, ki bo v skladu s predpisi.

Občina je lastnika kompostarne večkrat pozivala, da zagotovi ustrezno delovanje kompostarne, ki ne bo tako močno obremenjevalo okolja in krajanov. Občinska uprava je tudi že večkrat, izmed ostalih aktivnosti, od štirih pristojnih inšpekcij zahtevala, da opravijo pregled delovanja kompostarne in ugotovijo skladnost delovanja z okoljskimi predpisi. Prav tako je Nacionalni inštitut za zdravje zaprosila, da opravi pregled vpliva delovanja kompostarne na pogoje življenja krajanov v Ceršaku.

Na 22. redni seji Občinskega sveta Občine Šentilj, ki je bila 18. 1. 2018, je bil tudi sprejet sklep, ki so ga podprle vse svetniške skupine: »Občinski svet občine Šentilj podpira vsa prizadevanja organizirane civilne iniciative »Proti kompostarni« v Ceršaku. Zahteva ponovni nadzor pristojnih inšpekcijskih služb in revizijo okoljevarstvenega dovoljenja z namenom odvzema le-tega in da se zagotovijo potrebna sredstva.«

Prav tako je v mesecu marcu 2018 občina dala pooblastilo za zastopanje in pravno pomoč v zvezi z zadevo odvetniški družbi in tako tudi civilni iniciativa krajanov Ceršaka zagotovila ustrezno pomoč pri njihovih prizadevanjih.

Na sestanku pri pristojnem ministru Andreju Vizjaku dne 7.2.2022, ki so se ga udeležili župan mag. Štefan Žvab, poslanec Marijan Pojbič in vodja Civilne iniciative proti kompostarni v Ceršaku Marija Janžek, se je ministru predstavilo obstoječe stanje ter se ga pozvalo, da se še enkrat preveri vsa okoljska dovoljenja, ki jih je kompostarna pridobila. Minister je ob tem povedal, da se zaveda neprimernosti lokacije ter da bodo na ministrstvu naredili vse, da se v prihodnje to ne bi več dogajalo. Minister je še dejal, da bo izveden izredni inšpekcijski nadzor. Predstavnica civilne iniciative Marija Janžek pa je od ministra zahtevala, da kompostarna pri novem postopku ne pridobi novega okoljevarstvenega dovoljenja, se zapre, območje pa se sanira.

Več kot očitno je, da kompostarna še vedno preko vsake mere obremenjuje okolje in prebivalce v Ceršaku, zato bodo tudi v prihodnje delali vse na tem, da bodo prebivalci Ceršaka ponovno zaživeli v zdravem okolju.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:08

Zaradi zanemarjanja vrtčevske infrastrukture nekaj oddelkov gostuje v šolah

S septembrom bo prag mariborskih javnih vrtcev prestopila nova generacija otrok. Tudi letos je v 36-ih enotah dovolj prostora...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel