Pričenja se kitajsko leto zajca

0
1135

Kitajci po vsem svetu danes praznujejo novo leto po lunarnem koledarju, ki bo v znamenju zajca in bo trajalo do 9. februarja 2024. Praznovanja letos ne zaznamujejo covidni ukrepi, saj je Peking na začetku minulega meseca odpravil politiko ničelne tolerance do novega koronavirusa. Oblasti se zato bojijo strmega porasta števila okužb.

Kitajsko oziroma lunarno novo leto se v 21. stoletju kot državni praznik začne na prvi dan luninega koledarja in traja do 15. dne prvega meseca oziroma do naslednje polne lune, ki bo letos nastopila 5. februarja.

Novo lunarno leto v znamenju zajca, natančneje vodnega zajca, bo po napovedih leto upanja.

Letošnjega praznovanja na Kitajskem ne zaznamujejo strogi covidni ukrepi, saj je Peking po treh letih decembra lani odpravil politiko ničelne tolerance do covida-19. Temu je sledil val okužb po vsej državi in preobremenjenost bolnišnic.

V luči odprave omejitev pričakujejo povečano število potovanj v času trajanja praznovanja, zaradi česar se oblasti bojijo strmega porasta v številu okužb. Kitajski voditelj Xi Jinping je pred dnevi izrazil zaskrbljenost nad razmerami, povezanimi s širjenjem virusa na kitajskem podeželju, kamor se bo zaradi praznika odpravilo veliko ljudi.

Novo leto je v kitajski kulturi eden najpomembnejših praznikov in je povezano s številnimi miti in običaji.

Po enem od njih naj bi družina temeljito očistila svoj dom in iz njega “odnesla” vso nesrečo ter “naredila prostor” za prihajajočo srečo. Precej razširjen je tudi običaj okraševanja oken in vrat z rdečimi papirnatimi izrezki in distihi, katerih priljubljene teme so sreča, bogastvo in dolgoživost.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here