V Mariboxu je potekala premiera dolgo pričakovanega filma Dedek gre na jug Vincija Vogua Anžlovarja, avtorja uspešnice iz leta 1991 Babica gre na jug. Ustvarjalci so po projekciji poudarili dolgo nastajanje filma. Anžlovar je dejal, da je prvi film nastajal v času vojne za Slovenijo, nov pa v vojni z epidemijo in Slovenijo.

Glavni protagonisti Vlado Novak, Boris Cavazza in Zala Đurić

Igralec Vlado Novak, ki upodablja starejšega glasbenika Vlada, je po premieri dejal, da ga ustvarjanje filma spominja na film srbskega filmskega ustvarjalca Dušana Kovačevića, v katerem oče hčeri ne pusti, da rodi, preden se ne poroči. Anžlovar, ki je tudi scenarist in montažer filma, je pojasnil, da so film snemali dve leti v štirih sklopih.

IZJAVA: Vlado Novak, igralec

Film spremlja pot dveh ostarelih glasbenikov, ki se poznata že vrsto let. Vlado se ne more sprijazniti s hudo boleznijo in umiranjem prijatelja, priznanega glasbenika Borisa (Boris Cavazza), zato ga na skrivaj ugrabi iz bolnice in odpelje “na jug”. Odloči se, da ga bo s svojim prastarim avtodomom popeljal v Srbijo, kjer bi se lahko znova srečal z dolgoletno, nikoli izsanjano ljubeznijo Nedo (Ksenija Mišić). A načrt jima kmalu prekriža mlada Romka Esma (Zala Đurić), pozneje pa še številni drugi, povsem nepričakovani in mestoma celo smrtno nevarni dogodki.

IZJAVA: Zala Đurić, igralka

Film bi težko opredelili z enim žanrom

V njem so tako prvine komedije z več zelo duhovitimi dialogi in izjavami likov, romantične komedije, ki je sicer na trenutke tudi karikirana, v njem pa so ob enem elementi kriminalke oziroma trilerja. Več oseb tragično umre – umor, samomor – večinoma sicer “bad guysi”. Film, ki bi ga lahko označili tudi kot film ceste, se lahko pohvali s slikovito scenografijo (scenografa Petra Kriletić in Ivan Bartling) in razkošno kostumografijo (Zarja Predin), zlasti v delu, ko sta prikazana blišč in beda romskega življenja.

V filmu poleg omenjenih med drugim igrajo še Goran Navojec, Senko Veselinov, Jasna Diklić, Maruša Majer, Nenad Tokalić, Jonas Žnidaršič, Dario Varga, Primož Pirnat, Ksenija Mišić in Timon Šturbej.

Pomemben del filma predstavlja tudi glasba, glasbenika sta že glavna protagonistka, obetavna pevka pa je tudi Esma. Za glasbo v filmu, ki je mestoma obarvana s ciganskim melosom, je v sodelovanju z Anžlovarjem poskrbel Milko Lazar. Pri filmu so sodelovali še direktor fotografije Miloš Srdić, oblikovalka maske Tina Lasič Andrejević in oblikovalec zvoka Julij Zornik.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here