Premier Golob za letos napovedal 100-milijonski paket za potrebe upokojencev skozi štiri ukrepe

Robert Golob je na odprtju Dnevov medgeneracijskega sožitja dejal, da so na vladi ta teden zaključili medresorsko usklajevanje štirih ukrepov, vrednih 100 milijonov evrov, namenjenih izboljšanju gmotnega položaja upokojencev. Med njimi je dvig minimalno zajamčene pokojnine na 700 evrov in »božičnica« za upokojence.

Povišanje pokojnin za 1,8 odstotka

Predsednik vlade Robert Golob je za november napovedal predčasno uskladitev pokojnin za 1,8 odstotka, in sicer »zato, da izpolnimo obljubo, da imamo minimalno zajamčeno pokojnino 700 evrov pred zaključkom leta«, najkasneje s 1. januarjem pa se bodo vse vdovske pokojnine uskladile z minimalno zajamčeno pokojnino.Tako bodo, glede na prvi ukrep, vse vdove in vdovci prejemali najmanj 700 evrov. Ukrep bo po Golobovih besedah zajel okoli 10.000 posameznic in posameznikov.

Tretji ukrep bo naslavljal invalide, ki zaradi zdravstvenih težav delajo za skrajšan delovni čas. Ko se to zgodi, se jim po aktualni zakonodaji zniža tudi odmera za pokojnino. »To bomo s 1. januarjem spremenili. Zaenkrat za vse, ki se bodo upokojevali od tega časa. Njim se bo odmera štela, kot bi delali polni delovni čas,« je dejal Golob.

Četrti ukrep pa je božični dodatek. Obračunan bo na način, kot je letni dodatek, ki bo izplačan v juniju, znesek pa bo nižji, po Golobovih besedah bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka. »Izplačan bo še v času božiča, da boste lahko še toliko bolj uživali v medgeneracijskem sožitju. Kar je tudi bistvo življenja,« je zbranim dejal premier.

Golobove obljube pozdravlja večina strank

Predsednik SDS Janez Janša je v izjavi ob robu seje DZ dejal, da koalicija z vloženim amandmajem k noveli zakona o izvrševanju proračunov za leti 2023 in 2024 predlaga izplačilo zimskega dodatka upokojencem oz. božičnice, kar pozdravlja, a opozarja, da gre zgolj za 40 odstotkov letnega dodatka, »kar je v denarju tam med 60 in 200 evri, kar je absolutno premalo«.

»Za obliž«, kot pravi Janša, je predlagan podoben manever kot lani, ko se je za dva meseca povečalo pokojnine za nekaj več kot štiri odstotke, zdaj se predlaga enako za november in december, a zgolj za 1,8 odstotka. »Če upoštevamo inflacijske napovedi za letošnje leto in če damo skupaj vse te dodatke in to dvomesečno povišanje, to vse skupaj ne doseže tega, kar bo upokojencem vzela inflacija. Se pravi, je to en tak malo krepkejši ‘blažev žegn’,« je dejal.

V SDS bodo najverjetneje predlagali spremembo amandmaja, da se za božičnico izplača zimski dodatek oz. božičnica upokojencem v višini letnega dodatka. »To bi mogoče še kaj pomenilo,« ocenjuje Janša. »Kar se tiče pa tiste uskladitve za 1,8 odstotka, tega upokojenci z nizkimi pokojninami niti opazili ne bodo in je to še slabša šala, kot so bili tisti štirje odstotki lani,« je menil.