spot_img

Predsednik republike, kljub odpadli slovesnosti, položil venec k spominskemu obeležju Pohorskega bataljona

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Predsednik republike Borut Pahor je tradicionalno položil venec k spominskemu obeležju padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona v počastitev 79. obletnice njihovega poslednjega boja. Kot njihovi ponosni dediči smo dolžni, da po svojih najboljših močeh iščemo najbolj mirno in varno pot za nas in naše otroke, je dejal v kratki izjavi.

Tradicionalna slovesnost zaradi oteženih zdravstvenih razmer odpadla

Tradicionalni vsakoletni poklon predsednika republike padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona je tudi letos potekal na razmeram prilagojen način, so sporočili iz urada predsednika. Organizatorji so namreč zaradi vse slabših epidemioloških razmer sicer tradicionalno prireditev odpovedali.

“Kot predsednik republike in, kolikor mi ta položaj omogoča, v imenu vseh naših ljudi sem danes tu pri obeležju padlim borkam in borcem Pohorskega bataljona, ki so žrtvovali življenja za našo svobodo, položil venec. To sem storil z velikim spoštovanjem in hvaležnostjo. Njihovega prispevka za našo svobodo in mir ne bomo nikoli pozabili,” je po položitvi venca dejal Pahor.

Danes smo kot njihovi ponosni dediči dolžni, da po svojih najboljših močeh strpno, spoštljivo in ob upoštevanju vseh razlik, iščemo najbolj mirno in varno pot za nas in naše otroke, je poudaril predsednik republike.

Venec je položila tudi delegacija SD s podpredsednico stranke Andrejo Katič.

V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona

Pohorski bataljon, ki je ob ustanovitvi septembra 1942 štel 90 borcev, je izvedel številne akcije. Konec decembra 1942 se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor. Prve dni leta 1943 so ga odkrile nemške sile, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Medtem ko so na Pohorju slovesnost odpovedali, pa je organizacijski komite za prireditve Po stezah partizanske Jelovice v sredo napovedal, da bo kljub razmeram v nedeljo pripravil slovesnost ob 80. obletnici dražgoške bitke. Tudi tam lani tradicionalnega množičnega dogodka ni bilo, letos pa so zagotovili, da bodo spoštovali vse omejitve.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

Po hitri cesti v napačno smer, povzročil nesrečo in pobegnil

Včeraj, okoli 14. ure je 25-letni voznik osebnega avtomobila vozil po hitri cesti H2 v napačni smeri oz. po...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img