Danes, 13 dni po katoliških in evangeličanskih vernikih, pravoslavni verniki po vsem svetu praznujejo Božič, praznik, s katerim obeležujejo Jezusovo rojstvo. Ta poseben dan so dočakali opolnoči, ko so v cerkvah po vsem svetu potekale prve božične liturgije, dopoldne pa bodo verniki sodelovali še v drugih božičnih liturgijah.

Pravoslavni Božič je edinstven in globoko ukoreninjen v tradiciji ter verskem izročilu pravoslavnih kristjanov. Medtem ko se drugi krščanski verujoči veselijo Božiča 25. decembra, sledijo pravoslavni verniki julijanskemu koledarju, zato praznujejo Božič 7. januarja.

Srbski patriarh Porfirij Perić se je ob tej priložnosti obrnil na vernike v svoji poslanici, kjer je poudaril pomen miru in enotnosti med ljudmi. V svojem govoru je patriarh pozval k molitvi za mir povsod po svetu ter poudaril, da je Božič čas, ko bi se morali vsi kristjani združiti v ljubezni in strpnosti.

“Praznični čas Božiča naj bo priložnost za medsebojno spoštovanje in razumevanje. Molimo za mir v srcih ljudi ter si prizadevajmo za združenje in skupnost med nami,” je dejal patriarh Porfirij.

Božična liturgija, ki jo verniki doživijo v teh dneh, je polna simbolike, molitev in pesmi, ki izražajo radost Jezusovega rojstva. Cerkev se napolni s svečami, ikonami in vonjem po kadilu, kar ustvarja posebno vzdušje v času tega prazničnega obdobja.

Verniki se zbirajo v cerkvah, kjer skupaj z duhovniki in svečeniki sodelujejo v obredih, posvečenih temu posebnemu dogodku. Božični obredi so priložnost za skupno molitev, refleksijo in skupno praznovanje vere v Jezusa Kristusa.

Obenem se verniki spominjajo tudi sporočila ljubezni, miru in solidarnosti, ki jih prinaša božična zgodba. Tradicija deljenja dobrot in pomoči tistim v stiski je prisotna med pravoslavnimi verniki, ki se še posebej v času božičnih praznikov spominjajo pomena sočutja in ljubezni do bližnjega.

Tako pravoslavni verniki po vsem svetu zdaj združujejo svoje molitve za mir in blaginjo ter proslavljajo Božič kot čas upanja, ljubezni in vere. Skozi te verske obrede in praznična srečanja želijo poudariti univerzalnost sporočila Božiča ter prispevati k miru in sožitju med ljudmi ne glede na njihovo veroizpoved.