Posvet o zdravstvu na primarni ravni

Na Mestni občini Maribor se je odvijal pomemben posvet o ureditvi zdravstvene dejavnosti na primarni ravni. Glavna tema posveta je bila pomanjkanje kapacitet na primarni ravni zdravstvenega varstva, kar je izpostavilo več ključnih govorcev, med njimi Svet za starejše ter predstavniki Medicinske fakultete Univerze v Mariboru.

Nataša Vidnar, članica Zdravstvenega sveta Ministrstva za zdravje, in Borut Ambrožič, predsednik Zveze Slovenska unija pacientov, sta odprla posvet z osrednjim delom – predstavitvijo predloga Strategije razvoja zdravstvene dejavnosti na primarni ravni do leta 2031.

Svet za starejše MOM se je osredotočil na pomen zagotavljanja ustrezne zdravstvene oskrbe starejših prebivalcev. Izpostavili so, da je trenutno pomanjkanje kapacitet na primarni ravni zdravstvenega varstva še posebej kritično za starejše, ki potrebujejo pogostejšo in specializirano oskrbo.

Predstavniki fakultete so opozorili, da imajo trenutno premalo kapacitet za usposabljanje dovolj kvalificiranega zdravstvenega osebja. To pomanjkanje kadra na primarni ravni ne vpliva le na dostopnost zdravstvene oskrbe, temveč tudi na sam proces izobraževanja.

V zaključku lahko povzamemo, da je potrebno oblikovati celovite strategije in sodelovanje med relevantnimi deležniki, vključno s fakultetami, zdravstvenimi institucijami in oblastmi, da se naslovijo te izzive. Le tako bodo lahko zagotovili, da bo zdravstveni sistem pripravljen na prihodnje potrebe in da bodo študenti deležni ustrezne izobrazbe.

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content