Po plazovih v Šentilju nekateri domovi trajno neprimerni za bivanje

Kljub izboljšanju vremena se razmočena tla na plazovitih območjih severovzhodne Slovenije še niso umirila. V občini Šentilj so konec tedna opazili še tri večje zemeljske plazove. V svoje domove pa se, kot kaže, ne bodo mogle vrniti tri družine, saj so ti zaradi plazov preveč poškodovani. “Trenutno iščemo stanovanja, kamor bi jih lahko nastanili, saj gre za družine, ki so na socialnem robu,” je pojasnil šentiljski župan Štefan Žvab.

Na plazovitih območjih v občini Šentilj se stanje kljub sončnemu vremenu v zadnjih dneh še ni umirilo. “Zemlja še vedno drsi, tla so razmočena in še vedno se sprožajo novi plazovi,” je za STA povedal župan Štefan Žvab. Ocenjevanje škode še poteka, za zdaj pa kaže, da se dve ali tri družine ne bodo mogle nikoli vrniti v svoje domove.

Minuli konec tedna so se v šentiljski občini sprožili trije novi večji plazovi, civilna zaščita in gasilci so posredovali 18-krat. “Ljudje so še vedno na terenu in odpravljajo posledice ujme,” je povedal župan.

Zaradi nevarnosti je moralo v tej občini doslej domove zapustiti osem družin. Pet jih je nameščenih v bivalnih zabojnikih v Zgornjem Dobrenju in Ceršaku, tri družine so si same poiskale zatočišče.

“Prve ocene po geoloških raziskavah kažejo, da se po vsej verjetnosti dve ali tri družine ne bodo mogle več vrniti v svoje hiše, saj so te preveč poškodovane. Za zdaj ne vemo, kako dolgo bomo imeli na voljo začasne bivalne enote in kako bomo potem reševali zadevo. Trenutno iščemo stanovanja, kamor bi jih lahko nastanili, saj gre v teh primerih za družine, ki so na socialnem robu,” je pojasnil Žvab.

Družinam, ki so se morale izseliti iz svojih domov, je občina zagotovila tudi prehrano, za torek zvečer pa je župan sklical izredno sejo občinskega sveta, na kateri bodo odločali o dodatni pomoči. “Podal bom predlog, da bi iz občinskih rezerv namenili skupno 20.000 evrov tem družinam, ki smo jih izselili, kot enkratno pomoč, da bodo imeli vsaj nekaj sredstev, s katerimi si bodo lahko sami delno pomagali,” je pojasnil.

Denarna sredstva za družine, ki so jih v minulih dneh po obilnem deževju prizadeli zemeljski plazovi, zbira tudi mariborska območna enota Rdečega križa.

V občini Šentilj je skupno 78 plazov, ki ogrožajo cestno infrastrukturo ali hiše, štiri družine zaradi uničenih cest še vedno nimajo dostopa do svojih hiš. “Plazov na kmetijskih površinah sploh ne štejemo. Po mojih ocenah jih je med 200 in 300,” je dejal župan.

Skupna ocena povzročene škode se po njegovih besedah spreminja iz dneva v dan. Medtem ko jo je sam ob obisku predsednika vlade Roberta Goloba v petek ocenjeval na okoli tri milijone evrov, zdaj pravi, da je najverjetneje že višja. “S premierjem je dogovorjeno, da bomo ta teden oddali vlogo za intervencijska sredstva. Trenutno dobivamo račune za vse stroške, ki smo jih v teh sedmih dneh imeli z intervencijami, in rečeno je, da bomo v roku 14 dni dobili ta sredstva nakazana na naš račun,” je pojasnil Žvab.

Nadaljnja sanacija bo predmet novih ocen. “Treba je narediti dokumentacijo, projekte in podobno. To bo trajalo še zagotovo dve ali tri leta,” je povedal župan.