Otvoritev prenovljenih baročnih stopnic

Pri gradu Hrastovec so danes slovesno odprli prenovljene baročne stopnice na severni strani gradu, v katerem je Socialno varstveni zavod Hrastovec. Stopnice so bile popolnoma dotrajane in zato zaprte 20 let. Trak sta prerezala minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac in direktor zavoda Aleksander Gungl.

S konservatorsko- restavratorskimi posegi je bilo obnovljeno in rekonstruirano baročno stopnišče z balustradno ograjo skupaj z nosilno konstrukcijo stopnišča in podestom na vrhu. S celovito obnovo partije mrd obema stolpoma bo gradu vrnjen njegov primarni baročni izgled, s tem pa omogočen začetek revitalizacije severnega dela vrsta s teraso.

V pisnih virih se grad v Hrastovcu prvič omenja že leta 1443. Je eden najmogočnejših gradov na Slovenskem, ne samo po dominantni legi, temveč tudi po kvalitetnem oblikovanju. Zato si vodstvo zavoda v sodelovanju z lokalno skupnost prizadeva za postopno izselitev stanovalcev in revitalizacijo tega mogočnega spomenika, s čimer bi znova dobil prvoten namen.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Zaradi avgustovskih poplav 173 občin prijavilo za več kot 2,7 milijarde evrov škode

Občine so zaradi avgustovskih poplav prek aplikacije Ajda s skupno več kot 23.500 obrazci prijavile za več kot 2,7 milijarde evrov škode. Podatke je...

Več podobnih novic

Skip to content