spot_img

Osrednja mariborska mestna ura na Rotovžu ponovo deluje

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

V tem historičnem delu mesta, kjer kraljuje 507 let stara Mestna hiša Rotovž, ponovno deluje ura na stolpu, ki ji je bil povrnjen njen zgodovinski značaj in nameščen nov mehanizem.

Mestna hiša Rotovž, že 507 let simbol mestne oblasti

Ob enem je ena najpomembnejših posvetnih stavb v mestu, je v lanskem in letošnjem letu deležna celovite notranje in zunanje prenove. V lanskem letu je bilo sanirano južno pročelje, torej na delu objekta, ki gleda na Glavni trg. Investicija je vključevala predvsem sanacijo okrušenih delov in oplesk fasade ter obnovitev in sanacijo ali čiščenje okenskih okvirjev in polic, kjer je bilo potrebno.

Končna cena obnove je bilo nekoliko manj kot 50.000 EUR. Ob prenovi pročelja je Mestna občina Maribor sprejela odločitev, da se v celoti prenovi in zagotovi nov mehanizem za uro na Mestni hiši Rotovž. Ura je bila sicer posodobljena pred približno dvajsetimi leti, vendar se je mehanizem pričel kvariti. Nove številčnice in kazalci sedanje ure na Rotovžu so posnetek tistih iz leta 1900, obnova ura je stala okoli 30.000 EUR.

Prenovo uro je prevzel restavrator Aleš Lombergar, ki je z Gorazdom Šifrerjem sodeloval pri prenovi ure na Prvi gimnaziji Maribor in Stolni cerkvi Maribor. Številčnice na novi uri so iz kaljenega stekla, rimske številke ter bela osnova pa so natisnjene v emajlu, ki je zelo obstojen. Zaradi enostavnejšega vzdrževanja so številčnice vgrajene v okrogla okna iz nerjavečega jekla. To omogoča dostop do zunanjosti številčnic tudi brez gradbenih odrov ali dvigal.

Ura na mariborskem Rotovžu leta 1969.

O zgodovini ure na Mestni hiši Rotovž

Ura na Rotovžu je bila deležna veliko metamorfoz skozi desetletja – do leta 1900 so bile številčnice naslikane na zid, kar vidimo tudi na ohranjenih fotografijah in razglednicah. Ob prelomu 19. v 20. stoletje pa se je takratna mestna oblast odločila za veliko novost in na zvoniku Rotovža naročila izdelavo ure s steklenimi številčnicami, ki bo ponoči osvetljena. V zvonik so naredili tri okrogle odprtine premera 1,4 metra in v njih vstavili belo opalno steklo.

Okrogla stekla so imela na sredini luknjo za os kazalcev in naslikane rimske številke. Steklena številčnica in kazalci so bili zelo lepi in za tisti čas velika tehnološka novost. Steklene številčnice iz leta 1900 vidimo na fotografijah in razglednicah vse do druge vojne. Rimske številke so bile takrat že sprane, kazalci rjasti in vsaj eno steklo počeno. Med zavezniškimi letalskimi bombnimi napadi so bile steklene številčnice ure na Rotovžu uničene. Na fotografiji iz prvih povojnih let vidimo nove številčnice z arabskimi številkami.

V zgodnjih 60. letih so uro temeljito prenovili, namesto mehanske ure, ki jo je bilo treba vsakodnevno navijati ročno, so vgradili električne mehanizme in številčnice iz pleksi stekla, ki jih je izdelovala tovarna Iskra. Iskrine ure z enakimi številčnicami in kazalci so bile takrat vgrajene v vse javne ustanove in jih ponekod srečamo še danes. Zaradi okvar je ura obstala in okrog leta 2000 so jo posodobili. Številčnice z rimskimi številkami in kazalci niso bili najlepši in tudi trije mehanizmi so se kmalu začeli kvariti, zato se je Mestna občina Maribor letos odločila, da bo uro spet popolnoma prenovila.

- Oglas - spot_img

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Zadnje novice

00:04:58

Spremenjene navade za boljšo hrano

V tokratni rubriki Regionalna preskrba smo raziskovali spremembe potrošniških navad in drugačen njihov odnos do hrane. Nakupovanje hrane je...

VAŠ GLAS

Boste zaradi podražitev prisiljeni v dodatno varčevanje?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img