Okoli 2500 ptujskih gospodinjstev lahko računa na nekoliko bolj zmerne cene ogrevanja

0
207

Daljinsko ogrevanje na Ptuju je bilo v prejšnji kurilni sezoni med najdražjimi v državi. Kot so že takrat napovedovali v Javnih službah Ptuj, so se lotili posodobitve kotlovnice, s katero so menjali glavni energent. Odslej se bodo v najstarejšem slovenskem mestu ogrevali na lesno biomaso, manj pa na plin, kar naj bi nekoliko razbremenilo občane.

V prejšnji kurilni sezoni so se za Ptujčane, ki so priključeni na sistem daljinskega ogrevanja, cene toplotne energije z novim letom skoraj podvojile, za kar so bili po trditvah direktorja Javnih služb Ptuj Alena Hodnika krivi izključno dražji energenti, zlasti zemeljski plin, na svetovnem trgu. Ob tem je tudi priznal, da jih je to nekoliko presenetilo, saj je do enormnega dviga prišlo v vsega pol leta.

Tudi zato so še pospešili že prej načrtovano obnovo kotlovnice, s katero so kotle na zemeljski plin menjali s kotlom na lesno biomaso, saj želijo zmanjšati odvisnost od nihanj energentov na trgu.

Zdaj lahko okoli 2500 ptujskih gospodinjstev računa na nekoliko bolj zmerne cene ogrevanja, Hodnik pa zagotavlja, da v tej sezoni podražitev ne bo.

“Če bodo regulacije cen ostale enake sedanjim – tako na področju dobave plina kot na področju elektrike – in bodo tudi cene sekancev, ki jih imamo zakupljene, nespremenjene, bo cena ogrevanja v letu 2023 celo nekoliko nižja,” je ocenil.

Končna cena po njegovih besedah sicer še ni znana, saj še vedno čakajo na sprejem uredb in zakonodaje na državni ravni glede regulacije cen energentov, počakati pa morajo tudi na soglasje Agencije za energijo, ki preveri ustreznost cen energije.

V sklopu okoli tri milijone evrov vredne investicije so od treh dosedanjih kotlov na zemeljski plin dva popolnoma odstranili in ju zamenjali z enim kotlom na lesno biomaso.

To naložbo, ki bo najbolj vplivala na končno višino položnice, so financirali z najemom namenskega kredita.

Kljub temu pa v Javnih službah Ptuj uporabnike daljinskega ogrevanja pozivajo, naj bodo pri ogrevanju varčni. Kot svetujejo, naj stanovanja in druge prostore zračijo nekaj minut dnevno in ne ves dan, radiatorje pa naj imajo prižgane v vseh bivalnih prostorih. Ti naj bodo mlačni, temperatura pa naj ne preseže 20 oziroma 21 stopinj Celzija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here