Obeležujemo svetovni dan fizioterapije

Svetovni dan fizioterapije, ki ga vsako leto obeležujejo 8. septembra, letos osvetljuje artritis in pomen fizioterapevtov pri njegovem zdravljenju in obravnavi. Fizioterapevti lahko pacientom pomagajo pri obvladovanju simptomov artritisa ter povrnitvi kakovosti življenja, so ob dnevu poudarili strokovnjaki.

Artritis – akutno ali kronično vnetje sklepov – lahko prizadene ljudi vseh starosti, ne glede na njihovo telesno pripravljenost, tudi otroke, najstnike in športnike, je predsednik Združenja fizioterapevtov Slovenije Tine Kovačič v četrtek povedal na novinarski konferenci, ki so jo v združenju organizirali skupaj z Univerzitetnim rehabilitacijskim inštitutom (URI) Soča.

V povprečju je na letni ravni v Sloveniji diagnosticiranih okrog 12.600 primerov različnih vrst artritisa. Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) je bilo od leta 2015 do 2021 na primarni ravni zdravstva skupaj diagnosticiranih 65.000 primerov artritisa, na sekundarni ravni pa 23.000 primerov – skupaj torej 88.000 primerov.

Ob svetovnem dnevu fizioterapije združenje fizioterapevtov tudi letos organizira številne brezplačne aktivnosti. Letos bodo od 4. septembra do 2. oktobra v 40 krajih po Sloveniji organizirali več kot 80 različnih dogodkov.

Za pomoč pri spremembi gibalnih navad in pripravo individualiziranega programa telesne vadbe lahko pacienti obiščejo tudi fizioterapevte, zaposlene v centrih za krepitev zdravja ali zdravstveno-vzgojnih centrih, ki delujejo znotraj zdravstvenih domov po Sloveniji. Za individualno posvete pri njih pacienti ne potrebuje napotitve zdravnika, na voljo pa so tudi številne skupinske delavnice.