Občina Slovenska Bistrica letos brez dodatnega zadolževanja

Občinski svetniki v Slovenski Bistrici so prejšnji teden dokončno potrdili proračun za letošnje leto, ki predvideva za 37,2 milijona evrov odhodkov ter dober milijon nižje prihodke, primanjkljaj pa bodo zagotovili iz sredstev, ki so zaradi preložitve nekaterih projektov ostala iz preteklega leta. V letu 2023 se občina ne bo dolgoročno zadolževala.

Kakšen proračun je na mizi v letu 2023?

Na prihodkovni strani bistriška občina načrtuje nekaj več kot 36 milijonov evrov prihodkov, od tega za dobrih 22,5 milijona davčnih, 7,7 milijona evrov pa nameravajo počrpati iz državnih, evropskih in drugih virov.

Na stroškovni strani so za tekoče odhodke namenili nekaj manj kot sedem milijonov evrov, tekoči transferji proračunskim uporabnikom bodo znašali skoraj 12,5 milijona evrov, za investicije pa je predvidenih skoraj 17,3 milijona evrov.

Med večjimi investicijami so tudi letos tiste s komunalnega področja. Nadaljuje se namreč gradnja kanalizacije na območju Pokoš in Zgornje Polskave, pričeli bodo aktivnosti na območju Špindlerjeve ulice s priključnimi ulicami, obenem pa potekajo tudi projektiranje za območje aglomeracije Črešnjevec ter aktivnosti za pričetek investicije na območju aglomeracije Leskovec. Za omenjene projekte so letos v proračunu rezervirali dobrih 11,5 milijona evrov, v kar so vključena tudi sredstva države, del stroškov pa bodo poravnali tudi iz komunalnega prispevka.

Pomembna gradnja prizidka zdravstvenega doma

Za Slovensko Bistrico in tudi ostale sosednje občine bo pomembna tudi gradnja prizidka zdravstvenega doma, za kar bodo od ministrstva za zdravje prejeli dva milijona evrov, dober milijon pa bodo dodali sami. Začelo naj bi se tudi urejanje Tomšičeve ulice, kjer je že potekala gradnja komunalne infrastrukture.

Za projekt gradnje zelenega parkirišča so rezervirali 400.000 evrov, za urejanje občinskih cest bodo letos namenili slab milijon evrov, v naslednjih štirih letih pa predvidoma 4,3 milijona evrov.

Potem ko so lani namenu predali obnovljeno športno dvorano, na športnem področju še vedno poteka gradnja plezalnega centra, za katerega je država prispevala skoraj 2,4 milijona evrov, bistriška občina pa je malenkost višji znesek lastnih sredstev predvidela v letošnjem proračunu.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:03:18

Kdaj bo končno obnovljena državna cesta v Malečniku?

Na zadnji seji Mestnega sveta je mestni svetnik iz vrst Nove Slovenije Zdravko Luketič podal vprašanje v zvezi z državno cesto v Malečniku. Gre...

Več podobnih novic

Skip to content