Ob svetovnem dnevu varnosti pacientov

0
26

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je 17. september po celem svetu razglasila za Svetovni dan varnosti pacientov. Pod sloganom »Vključevanje pacientov za njihovo varnost«, se skriva znak priznanja ključne vloge, ki jo imajo pacienti, družine in negovalci pri varnosti zdravstvenega varstva.

Na dogodku so predstavili tudi prostore, postopke in načine dela na številnih oddelkih. Obiskovalci so se lahko seznanili z delovanjem društev, medicinsko fakulteto in Srednjo zdravstveno in kozmetično šolo. Na stojnicah so lahko opravili merjenje krvnega tlaka in krvnega sladkorja, določili krvne skupine, se seznanili s temeljnimi postopki oživljanja, vajami za zdravo hrbtenico in mnogo več.

Dokazi kažejo, da ko so pacienti obravnavani kot partnerji pri njihovi oskrbi, se znatno povečajo njihova varnost, zadovoljstvo pacientov in zdravstveni rezultati. Če pacienti postanejo aktivni člani zdravstvenega tima, lahko prispevajo k varnosti svoje oskrbe in zdravstvenega sistema kot celote.

S sloganom »Povzdignite glas pacientov!« WHO poziva vse deležnike, naj sprejmejo potrebne ukrepe za zagotovitev, da so pacienti vključeni v oblikovanje politik, zastopani v upravljavskih strukturah, sodelujejo pri sooblikovanju varnostnih strategij in so aktivni partnerji v lastni oskrbi.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here