Ob svetovnem dnevu sladkorne bolezni

0
41

Svetovni dan sladkorne bolezni, ki ga danes obeležujemo, predstavlja priložnost za ozaveščanje o sladkorni bolezni kot globalnem javnem zdravstvenem problemu. Vsako leto je kampanja osredotočena na izbrano temo, ki ostaja aktualna eno leto ali več. Letošnja tema za obdobje 2021-2023 je dostop do zdravljenja sladkorne bolezni.

Svetovni dan sladkorne bolezni je največja kampanja ozaveščanja o tej bolezni po vsem svetu in doseže več kot eno milijardo ljudi v več kot 160 državah vsako leto. Število obolelih narašča, pri čemer je v Sloveniji več kot 120.000 sladkornih bolnikov, v Evropi pa že več kot 61 milijonov. Sladkorna bolezen obsega različne tipe, vključno s tipom 1, tipom 2, gestacijsko sladkorno boleznijo ter drugimi tipi. Najpogostejši je tip 2, ki predstavlja približno 90 odstotkov vseh primerov sladkorne bolezni.

Ob tej priložnosti se Sekcija medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v endokrinologiji pri Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije – Zvezi strokovnih društev medicinskih sester, babic in zdravstvenih tehnikov Slovenije (Zbornica – Zveza) osredotoča na pomembnost pravilnih informacij za posameznike ob diagnozi bolezni.

Poudarjajo, da so zdravila in sodobni pripomočki za spremljanje koncentracije glukoze v krvi pomembni, vendar ne zadoščajo za uspešno zdravljenje. Pravilne informacije in ljubezen do sebe sta ključnega pomena za kakovostno življenje z boleznijo.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here