Netanjahu napovedal uničenje Hamasa

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je na prvi seji vlade narodne enotnosti danes napovedal popolno uničenje Hamasa. Po sestanku v Tel Avivu, kjer so se zaradi groženj raketnih napadov danes znova slišali alarmi, je Netanjahu izjavil, da vlada narodne enotnosti jasno sporoča “Hamasu, narodu in svetu”, poroča britanski BBC.

Po poročanju Times of Israel je Netanjahu po sestanku poudaril, da so pripravljeni na napovedano kopensko ofenzivo in da se zavedajo resnosti naloge. Izrazil je odločenost, da bodo ukrepali v vsakem trenutku, da izkoreninijo “krvave pošasti, ki so se dvignile proti Izraelu.” Prvo srečanje krizne vlade narodne enotnosti so začeli z minuto molka v spomin na 1300 žrtev napada Hamasa v Izraelu.

V kabinetu za izredne razmere sodelujejo predsednik vlade Netanjahu, obrambni minister Joav Galant in opozicijski voditelj Beni Ganc, s kabinetom pa bosta sodelovala še dva zunanja opazovalca. Netanjahu je povabil tudi drugega opozicijskega voditelja Jairja Lapida, ki pa se krizni vladi ni pridružil.

Evakuacija s severnega dela Gaze na jug, ki jo je zahtevala izraelska vojska, se je iztekla opoldne. Izraelska vojska zdaj čaka na politično odločitev o začetku kopenske ofenzive. Načrtovani vdor na območje Gaze je bil preložen za nekaj dni zaradi vremenskih razmer, ki bi otežile zračno pokrivanje kopenskim enotam, poroča New York Times, sklicujoč se na tri neimenovane visoke izraelske častnike.

Po zadnjih podatkih izraelske vojske je bilo med napadom Hamasa v Izraelu ubitih več kot 1300 ljudi. Izraelski napadi na območje Gaze pa so zahtevali več kot 2300 žrtev. Od napada Hamasa 7. oktobra je bilo ubitih 286 izraelskih vojakov.