Vino se rodi z alkoholnim vrenjem, ko se sladkor, ki ga vsebuje mošt pretvori v alkohol. Od tega, kako poteka fermentacija, pri kakšni temperaturi, s kakšnimi kvasovkami, je v veliki meri odvisna kakovost bodočega vina. Zato je naloga vsakega vinarja, da poskrbi za strokovno vodeno fermentacijo in s tem prispeva k dobri kakovosti vina.
O mladem vinu govorimo, ko je mošt prevrel. Povrel je lahko do konca ali do želene stopnje, ko ostane nepovret sladkor glede na vsebnost sladkorja v moštu, skupne kisline, oziroma doseženo harmoničnost vina.
Običajen prvi pretok naj bo letos po enem do dveh tednih, da vina obdržijo svežino, prijetno kislino in čistost v vonju in okusu. Ob pretoku vino tudi primerno žveplamo.
Pridelovalno leto 2022 je bilo med zahtevnejšimi v zadnjem obdobju. Vinogradniki si ga bodo najbolj zapomnili po neurjih s točo v mesecu maju in juniju, nato pa je vinograde prizadela še dolgotrajna suša.
Po grobi oceni strokovnih služb bo predvidoma pridelek količinsko zmanjšan med 15 in 30 odstotkov, pri čemer je izpad pridelka odvisen od starosti vinograda, sorte, časa dozorevanja, oskrbe vinograda, tal, lege in drugih dejavnikov.