Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja je potekalo v soboto, ko je v dopoldanskih urah Mestno občino Ptuj in Ptujski grad obiskala princ Nikolaus in princesa Margarethe von und zu Liechtenstein.

Daljnji sorodnik princa Nikolausa Lihtenštajnskega je bil avstro- ogrski prestolonaslednik Franc Ferdinand. Slednji je imel v 20. stoletju plan, vzpostaviti Avstrijske dežele v celovito enoto. A poizkus je spodletel, zaradi tragičnega dogodka v Sarajevu leta 1914, ko ga je skupaj z ženo umoril pripadnik Mlade Bosne Gavrilo Princip. Kako pa je ta atentat, ki je med drugim tudi glavni povod za I. svetovno vojno, vplival na nadaljnje geostrateške dogodke 20. stoletja?

Leta 1950 je princ Nikolaus pri komaj treh letih postal vitez pravice v manjšini Suverenega malteškega vojaškega reda. Ko je bil leta 1961 ukinjen razred vitezov v manjšini, je Nikolaus prejel svoj sedanji čin v redu kot vitez časti in predanosti. Nikolaus je sicer končal osnovnošolsko izobraževanje v Vaduzu, preden je obiskoval gimnazijo na Dunaju. Od leta 1968 do 1972 pa je v avstrijski prestolnici študiral, kjer je diplomiral z naslovom Doctor iuris.

Ptuj sicer velja za najstarejše slovensko mesto, prepredeno tako z rimsko zgodovino, kot kasneje tudi srednjeveško. Zato je izbira lokacije Viteškega reda gotovo strokovno utemeljena. Kaj pa se je kraljevi družini iz Lihtenštajna najbolj vtisnilo v spomin?

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Na klop Maribora se vrača Ante Šimundža

Novo vijol’čno poglavje: v Ljudski vrt se vrača Ante Šimundža. Po tem, ko je Damir Krznar v ponedeljek zapustil mesto trenerja, iskanje njegovega naslednika ni...

Več podobnih novic

Skip to content