spot_img

Najdena neeksplodirana letalska bomba iz II. svetovne vojne

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

Včeraj popoldan so na gradbišču na Prevorškovi ulici v Mariboru med gradbenimi deli našli neeksplodirano letalsko bombo iz II. svetovne vojne, težko 250 kg.

Kakšne so ugotovitve pristojnih organov?

Mariborski policisti so kraj najdbe zavarovali, danes pa si bodo pripadniki Državne enote za varstvo pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi in Civilne zaščite ponovno ogledali kraj najdbe in izvedli aktivnosti za njeno nevtralizacijo in odstranitev. Na lokaciji je prisotna tudi Služba za zaščito, reševanje in obrambno načrtovanje MO Maribor.

Razredi ogroženosti NUS-jesen 2021

Ob tem MOM ponovno obvešča, da je bil jeseni 2021 na Mestnem svetu MO Maribor sprejet Odlok o varstvu pred naravnimi in drugimi nesrečami v Mestni občini Maribor, ki med drugim ureja tudi področje varstva pred neeksplodiranimi ubojnimi sredstvi na podlagi pripravljene Ocene ogroženosti Mestne občine Maribor.

Odlok v skladu s pripravljeno karto ogroženosti MO Maribor zaradi neeksplodiranih ubojnih sredstev (NUS) predvideva 3 stopnje ogroženosti, in sicer višjo, srednjo in nižjo stopnjo. Ob tem velja poudariti, da nobena od navedenih stopenj ogroženosti ne izključuje možnosti najdbe NUS na območju MO Maribor.

***

Na območju MO Maribor je bilo v obdobju med 7. 1. 1944 in 12. 4. 1945 izvedenih 29 bombnih napadov, odvrženih je bilo skupno 15.795 kosov bomb. Tako je možnost najdbe NUS na območjih, ki so bila predmet strateškega zavezniškega bombardiranja, relativno visoka in s tem povezana možnost nastanka nesreče zaradi nenadzorovane aktivacije NUS. Ob predhodno izvedeni detekciji zemljišča in odstranitvi NUS s strani pripadnikov Državne enote za varstvo pred NUS, se možnost nastanka nesreče ob aktivaciji bistveno zmanjša.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img