Nafta in naftni derivati občutno cenejši

Cene 95-oktanskega bencina na servisih zunaj avtocest so se znižale za 2,6 centa na 1,508 evra, dizla za 6,4 centa na 1,544 evra, in kurilnega olja za 6,3 centa na 1,132 evra. Nove cene veljajo do vključno 4. decembra.

Trošarina za 95-oktanski bencin znaša 0,49051 evra na liter, medtem ko za dizelsko gorivo znaša 0,42267 evra. Če ne bi bila cena regulirana s strani vlade, bi po oceni ministrstva za okolje, podnebje in energijo moral povprečen potrošnik za liter bencina plačati približno 1,546 evra, za liter dizla pa približno 1,595 evra.

Trošarina za kurilno olje znaša 0,11577 evra na liter. Če bi bile cene kurilnega olja neregulirane, ob upoštevanju vseh prejšnjih davkov in prispevkov, bi moral povprečen potrošnik za liter kurilnega olja odšteti približno 1,269 evra.

Cene na servisih zunaj avtocest in hitrih cest se določajo na podlagi metodologije, ki upošteva gibanje cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:02:16

Vnovič brez kompromisa

Med predlaganimi ukrepi interventnega zakona v zdravstvu, ki se nanašajo na delodajalce, je vključeno podaljšanje obdobja, v katerem delodajalec nosi stroške nadomestila za čas...

Več podobnih novic

Skip to content