Na mariborskem letališču vaja reševanja ob letalski nesreči

Na območju Letalskega centra Maribor, Letališča Edvarda Rusjana Maribor in Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor je danes potekala regijska vaja preverjanja pripravljenosti za ukrepanje ob nesreči zrakoplova. V tem času so na tem območju povečan promet reševalnih služb in vozil na nujni vožnji.

Kakšen je namen vaje?

Vaja je po navedbah Uprave RS za zaščito in reševanje potekala med 9. in 12. uro, je zaprtega tipa in je namenjena samo strokovni javnosti.

Z njo želijo preizkusiti in izpopolniti organiziranost, pripravljenost in usposobljenost sil za zaščito, reševanje in pomoč za ukrepanje ob letalski nesreči.

Vaja bo izvedena na podlagi predpostavke, da je potniško letalo med pristajanjem na mariborskem letališču zdrsnilo z vzletno-pristajalne steze. Nesreča se je po začrtanem scenariju zgodila pri pristajanju letala iz smeri Kidričevo-Maribor v smeri vzletno pristajalne steze 32, ob pristanku pa je prišlo do poškodbe na glavnem podvozju in požara pod levim krilom. Ob nesreči je v letalu 40 potnikov in šest članov posadke, v tovornem delu letala pa jedka snov.

Poleg več enot Uprave RS za zaščito in reševanje bodo na vaji med drugim sodelovali tudi štabi civilne zaščite, gasilci, policisti, mariborski dispečerski center zdravstva, UKC Maribor, služba nujne medicinske pomoči mariborskega zdravstvenega doma, Kontrola zračnega prometa Slovenije, pripadniki Rdečega križa in Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano.

Med cilji vaje je preveriti učinkovitost in usklajenost rešitev v regijskem načrtu zaščite in reševanja ob nesreči zrakoplova na vseh ravneh načrtovanja, predvsem v delih, ki se nanašajo na koncept odziva, vodenje, izvajanje ukrepov in nalog zaščite, reševanja in pomoči. Med drugim bodo vadili reševanje ponesrečencev iz letala, sprejem in oskrbo večjega števila poškodovanih v UKC Maribor ter usposobljenost za usklajeno nudenje psihološke in psihosocialne pomoči udeleženim v nesreči.

PUSTITE KOMENTAR

Prosim vnesite svoj komentar!
Prosimo, vnesite svoje ime tukaj

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Kidričevski Talum beleži v lanskem letu padec prihodkov

Talum je v lanskem letu ustvaril 344 milijonov evrov prihodkov, kar je za 23 % manj kot v letu 2022. Padec prihodkov pripisujejo predvsem...

Več podobnih novic

Skip to content