spot_img

Mestna občina Maribor organizirala sestanek s prebivalci pred začetkom gradnje centra Rotovž

V zadnjem tednu

- Oglas - spot_img

MO Maribor je že v času zbiranja soglasij sosedov za pridobitev gradbenega dovoljenja redno komunicirala z vsemi neposrednimi sosedi, tako stanovalci kot poslovnimi subjekti. Za dosedanje tvorno sodelovanje in razumevanje se jim zahvaljujejo.

Kdaj se pričenjajo gradbena dela?

Izvajalec gradbeno obrtniških in inštalaterskih del podjetje Pomgrad, d.d s podjetjem GIC GRADNJE, d. o. o. bo v prihodnjih nekaj tednih začel z rušitvenimi deli, ki jim bo sledila gradnja Centra Rotovž na Rotovškem trgu v središču mesta.

Ker gre za zahteven gradbeni poseg, je MO Maribor ponovno sklicala sestanek s stanovalci in poslovnimi subjekti, ki neposredno mejijo na Rotovški trg in jim pojasnila začetek poteka gradnje. Stanovalcem in poslovnim subjektom na zahodnem delu Poštne ulice, ki mejijo na Lekarniško ulico, je bilo pojasnjeno, da bo vzporedno z gradnjo na Lekarniški ulici potekala preureditev komunalne infrastrukture, hkrati pa se bo na Lekarniški ulici izvajalo tudi varovanje gradbene jame za nov objekt (tam bodo vgrajena t.i. sidra pod parcelami stavb). V tem predelu bo vzpostavljen koridor za pešce – na ta način bo omogočena tudi preskrba lokalov zahodnega dela Poštne ulice.

Na vseh okoliških objektih v delu Gosposke ulice, na zahodni strani Poštne ulice, katerih parcele mejijo na Lekarniško ulico in objekti na Rotovškem trgu bo izveden monitoring, kjer se bo ugotavljalo trenutno stanje objekta pred, med in po gradnji. Stanovalce je zanimal tudi dostop do njihovih domov, kar jim bo izvajalec del seveda omogočil. Do izpadov električne energije, preskrbe z vodo, plinom ipd. med gradnjo ne bo prihajalo. Izvajalec del je občane prav tako pomiril, da ob koncih tedna (od sobote popoldan in v nedeljo) na gradbišču dela ne bodo potekala, zato tudi ne bo hrupa.
Vsa gradbena dela bodo vodena v skladu s predpisi, tudi s strani regulativ o prahu, hrupu in vibracijah, ki nastajajo ob rušenju in dovozu težkih tovornih vozil.

Kako bo z ureditvijo prometa na Slomškovem trgu?

Izvajalec del trenutno pridobiva vsa potrebna dovoljenja in elaborat za ureditev prometa na Slomškovem trgu v času gradnje. Ko bo ureditev potrdil še pristojni urad MO Maribor, bodo znane tudi meje samega gradbišča.

Nov objekt je podjetje Medprostor – Arhitekturni atelje projektiralo tako, da je njegova univerzalna raba maksimalno omogočena. Osrednji družabni prostori predstavljajo stične točke vseh programov. Največji del objekta, namenjen povezovanju vseh programov, je multimedijski prostor, ki se lahko preuredi v prireditveni prostor za večje število obiskovalcev. Ta se nahaja v kleti objekta in je oblikovan kot amfiteater.

Druga skupna točka so manjše učilnice oziroma ustvarjalnice, ki se bodo formirale v zahodnem traktu Rotovža. Na tem mestu se bodo izvajali različni izobraževalni programi s poudarkom na izobraževanju uporabnikov tretjega življenjskega obdobja. Ostali študijski programi so smiselno razporejeni po objektu, tako da se med seboj ne motijo. Novost noveliranega projekta je ukinitev uporabe obstoječega objekta Pionirske knjižnice s premestitvijo le-te v sam sklop novega objekta in ukinitev tehnične kleti, ki se nadomešča v najvišjih etažah obeh novih objektov.

MO Maribor s projektom novega kulturnega centra stremi k ohranjanju kulturne dediščine in ustrezni umestitvi novih delov objekta v staro mestno jedro, zato je že pri samem projektiranju tesno sodelovala z Zavodom za varstvo kulturne dediščine.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

Mariborski turizem se po dveh letih vnovič prebuja

Na Štajerskem so turistične številke letos boljše od lanskih in se bližajo tistim iz predkoronskega leta 2019. V Mariboru...

VAŠ GLAS

Kje boste letos dopustovali?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img