Martinovo – tradicija ali množično pijančevanje?

0
368

V Sloveniji in na Hrvaškem se dan sv. Martina praznuje predvsem kot praznik vina. Do tega dne se mošt obravnava kot nečisto in grešno novo vino, ki se ob blagoslovitvi spremeni v pravo vino. God sv. Martina je dan, na katerega se evropske države na raznolik način spominjajo svetnika, ki je dal svoj plašč beraču, da bi lahko skril svojo revščino.

Martinovo je praznik, ki sega daleč v čas pred našim štetjem, čeprav je danes videti krščanski. V jesenskih praznovanjih so se naši poganski predniki zahvaljevali bogovom za dobro letino in jih hkrati prosili za ponovitev obilja v prihodnjem letu. Zaradi splošne priljubljenosti cerkev med pokristjanjevanjem praznika ni odpravila, ampak ga je zaznamovala z znanim in med ljudmi čaščenim svetnikom, svetim Martinom.

V skladu s šegami in navadami lahko šaljivi blagoslov opravi moški, preoblečen v škofa. Ob
praznovanju potekajo v vinorodnih predelih tudi pojedine, pri katerih so najpogosteje na jedilniku gosi, in sicer znamenita Martinova gos ter mlinci.

A namesto da bi simbole Martina praznovali v skladu z dediščino, ki nam jo takšno izročilo prinaša so se množična martinovanja prerodila v množične pijanščine.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here