Ljudski vrt bogatejši za Lokijev doživljajski park

Foto: Mestna občina Ptuj

Ptujska občina je v sklopu projektov participativnega proračuna v gozdu četrtne skupnosti Ljudski vrt uredila prvi doživljajski park v najstarejšem slovenskem mestu.  Vrednost projekta, s katerim je mesto bogatejše za maskoto z imenom Loki in Lokijev doživljajski park, je 25.000 evrov.

Kaj vsebuje nov doživljajski park?

V parku je ravnotežna pot iz mostu iz vrvi, vrvnega prehoda, ravnotežnega lesenega mostu, plezalne mreže, ravnotežne gredi in lesenega prelaza ter senzoričnega igrala, kjer lahko obiskovalci hodijo bosi in začutijo naravne materiale, ki se nahajajo v gozdu, kot so storži, sekanci, lubje in kamenčki.

Maskota Loki (foto: MOP)

K projektu so povabili tudi osnovnošolce, ki so sodelovali pri oblikovanju zgodbe v sklopu razpisanega literarnega natečaja in maskote doživljajskega parka. Med petimi prejetimi zgodbami so izbrali zgodbo ter lik učenk Gaje Urek in Tise Julije Golob iz Osnovne šole Olge Meglič. Na podlagi izbrane ilustracije je Lokiju življenje vdahnila Kasia Rižnar.

“Pozdravljam vse tovrstne pridobitve, še posebej ker gre za projekt iz našega prvega participativnega proračuna in ker vidimo zelo dober odziv uporabnikov. Upam, da bo park dolgo služil svojemu namenu, morda ga bomo v prihodnje še nadgradili,” je povedala županja Nuška Gajšek.

Letos že druga izvedba participativnega proračuna

Mestna občina Ptuj je pod sloganom Moj predlog za moje mesto lani prvič izpeljala postopek participativnega proračuna, v sklopu katerega so občani neposredno odločali o porabi dela proračunskih sredstev in izglasovali 15 projektov, za katere so želeli, da jih občina prednostno izvede v sklopu razpoložljivih sredstev na posameznem območju.

Mestni svetniki so februarja potrdili sklep o izvedbi participativnega proračuna tudi v letošnjem letu in za tovrstne projekte v občinskem proračunu rezerviral 175.000 evrov.