spot_img

Letno za rakom zboli okoli 12.000 Slovencev, umre pa jih nekaj več kot 5700

V zadnjem tednu

Ministrstvo za zdravje je poleti izdalo podatek, da so leta 2020 odkrili za 30 odstotkov manj rakov kot leta prej. Tisto leto so bili v tako imenovanem prvem valu epidemije za kratek čas ustavljeni tudi presejalni programi Dora, Zora in Svit.

Najpogostejši raki v Sloveniji so po Registru rakastih obolenj pljučni rak, rak debelega črevesa in danke, rak dojke, rak trebušne slinavke in rak prostate, zato je preventiva pri odkrivanju rakastih obolenj ključna.

Vse več obolenj pa povzroča tudi humani papiloma virus, ki je najbolj pogosta in najbolj nepoznana spolno prenosljiva bolezen pri mladih od 19. do 25. leta. Dokazano povzroča najmanj 5% vseh rakavih obolenj.

V Sloveniji od leta 2008 poteka nacionalni preventivni program ZORA – Zgodnje Odkrivanje predRAkavih sprememb materničnega vratu. Ženske po 20. letu starosti so vabljene na ginekološke brise in zgodnje ugotavljanje sprememb po okužbi s HPV. A cepljenje priporočajo tako dečkom kot deklicam.

A Slovenci smo v covid krizi dokazali, da smo do cepiva skeptični.

V Sloveniji je več kot 110.000 ljudi z diagnozo raka. Letno za rakom zboli okoli 12.000 Slovencev, umre pa jih nekaj več kot 5700. Petletno preživetje odraslih bolnikov, ki so zboleli v obdobju 2006–2010, je bilo 50-odstotno, bolnic pa skoraj 60-odstotno.

- Oglas - spot_img

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Po 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti. Ste na naši spletni strani opazili žaljiv komentar ali vsebino? Kontaktirajte nas!

Zadnje novice

00:04:01

Najstarejše mesto obiskal lihtenštajnski princ Nicolaus

Na Ptuju so minuli vikend potekali Viteški dnevi, ki jih organizira Viteški red Svetega Jurija iz Koroške. Vrhunec dogajanja...

VAŠ GLAS

Kako boste ogrevali to kurilno sezono?

Hitre novice

Več podobnih novic

- Oglas - spot_img
Content | Menu | Access panel