Konec nizkocenovnih letov?

0
385

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair prihodnjih nekaj let ne bo ponujal ultra nizkih cen vozovnic, je danes napovedal glavni izvršni direktor Michael O’Leary. “Mislim, da resnično nizkih cen – za en evro, za 0,99 evra, celo za 9,99 evra – prihodnjih nekaj let ne boste videli,” je dejal v pogovoru za britanski BBC.

Ryanair izredno nizkih cen vozovnic ne bo mogel ponuditi zaradi visokih cen goriva.

Povprečna cena vozovnice tega prevoznika se bo z okoli 40 evrov v lanskem letu dvignila na okoli 50 evrov v prihodnjih petih letih, njegove besede povzema BBC.

Vseeno O’Leary verjame, da bodo ljudje še naprej redno leteli, a bodo občutljivi glede cen, je dejal v pogovoru za BBC Radio 4.

Intervju se je dotaknil tudi vprašanja podnebnih ciljev. Komercialni leti sedaj ustvarjajo okoli 2,4 odstotka globalnih izpustov ogljikovega dioksida, pritisk na sektor, naj ozeleni svoje delovanje, pa se krepi. O’Leary je glede tega poudaril, da se mu zdijo ti pritiski usmerjeni v napačen sektor, saj cestni in ladijski promet ustvarjata večje izpuste. Ryanair po njegovih besedah vlaga v bolj učinkovita letala, globalno pa se mu zdi zmanjšanje rabe fosilnih goriv bolj smiselno spodbujati s prehodom na električne avtomobile.

V prvih šestih mesecih letošnjega leta je Ryanair odpovedal 0,3 odstotka letov, medtem ko jih je British Airways 3,5 odstotka, Easyjet pa 2,8 odstotka, BBC navaja podatke letalskega podjetja OAG.

Do letališč pa O’Leary nima veliko razumevanja, saj so po njegovem urnike poznala mesece vnaprej, ob tem pa urjenje varnostnega osebja traja manj časa kot urjenje pilotov. Letališču Heathrow, ki je zaradi pomanjkanja osebja omejilo število potnikov, je očital slabo upravljanje.

Vaš komentar:

Please enter your comment!
Please enter your name here